Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми се провежда като

...
Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми се провежда като
Коментари Харесай

Фестивалът на червенокръстките филми ще е под мотото Пандемия-общество-медии“

 Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми се организира като биенале, а в годините сред две конкурсни издания на Фестивала уредниците сервират на вниманието на обществеността своята Есенна академия под мотото ‚Агресия – човечност – кино “.

Изданието през 2020 година минава през невиждана за Фестивала конюнктура на пандемия, което постанова в главната си част събитията да се организират само онлайн. Световната зараза от корона вирус и следствията за обществото от нея са главния фокус на Есенната академия. Епидемията промени живота на всеки човек, по тази причина и мотото тази година се трансформира на " Пандемия-общество-медии “.

Есенната академия се организира от 8 до 11 октомври във Варна под патронажа – към този момент по традиция – на вицепрезидента на Република България.

Селекция от документални и игрални кино заглавия, изследващи задълбочено най-наболелите проблеми на съвременността и провокациите пред обществото, породени от здравни и филантропични рецесии, са заложени в програмата на Академията. Ще забележим по какъв начин червенокръстките организации подкрепят уязвими групи от хора в изискванията на пандемия. Уникалната за България университетска телевизия на Медицинския университет във Варна ще показа най-новите си документални продукции, отдадени на настоящи здравни тематики. Ретроспективно ще си напомним и заглавия от минали издания на Фестивала, привлекли интереса както на фенове, по този начин и на жури и справедливо отличени с награди в спортните категории. Всички кино прожекции ще се излъчват през интернет на страницата на Фестивала.

За феновете на киното сме планували три прожекции с вход свободен навън на входа на Морската градина на обичаните български филми " Бялата стая “ на режисьора Методи Андонов, " Йо-хо-хо “ с режисьор Зако Хеския и " Обич “ на Людмил Стайков. Достъпът до зоната на прожекция ще става след предварителна регистрация и при съблюдаване на ограничения за сигурност.

Важен акцент на Академията е провежданият в нейните рамки спорен конгрес, където заложените и от екрана, и най-много от самото общество тематики в общия фокус " Пандемия-общество-медии “, се разискват от изявени дейци на Червения кръст и седмото изкуство, от водещи в своята област медици, социолози, психолози, публицисти и общественици, от публиката.

Дискусионният конгрес в тазгодишното издание на Академията ще е първият в новата история на Фестивала, който ще се организира напълно онлайн в студиото на малкия екран на Медицинския университет във Варна при съблюдаване на всички защитни ограничения, разпоредени от здравните управляващи.

Своите разбори и гледни точки за това по какъв начин пандемията промени живота на актуалното общество ще показват доктор Славита Джамбазова – заместник-генерален шеф на Българския Червен кръст; Нешка Робева – треньор на " златните девойки “ на България по художествена гимнастика и обещственик; доктор Цветеслава Гълъбова - народен специалист по психиатрия на Българския лекарски съюз; Татяна Дончева - държавник, юрист; проф. Иво Христов – лекар по социология на правото; Георги Тошев – журналист; доцент доктор Цонко Паунов – началник на катедра " Хигиена и епидемиология “ на Медицински университет – Варна. Модератор на форума е проф. Божидар Манов – живописен шеф на фестивала. Зрителите ще могат да зададат своите въпроси към лекторите в обществените мрежи на Фестивала.

През 2020 година Фестивалът се осъществя с финансовата поддръжка на Фонд “Култура " на Община Варна и Изпълнителна Агенция " Национален Филмов Център ".

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми – Варна, е основан през 1964 година По това време главен уредник е Българския Червен кръст, подкрепян от българските държавни институции, от Лигата на сдруженията на Червения кръст, ЮНЕСКО и Световната здравна организация. Неговото извънредно значение като международен конгрес, навлизащ самоуверено и в дълбочина в най-наболелите филантропични проблеми на съвременността, се потвърждава от удостояването му с най-високата кинофестивална категория А – като Кан, Венеция и Берлин. Голям брой изтъкнати ръководители и представители на интернационалното червенокръстко придвижване, на Международната федерация на сдруженията на Червения кръст и Червения полумесец и на Международния комитет на Червения кръст са вземали присъединяване в работата на фестивала през годините. През 1991 година Фестивалът е пресечен по редица аргументи.

През 2014 година Националният съвет на Българския Червен кръст, ръководен от учен Христо Григоров, доктор х. к., Медицинският университет във Варна, ръководен от професор Красимир Иванов, д. м. н., и Илко Раев, ръководител на Областния съвет на Българския Червен кръст - Варна, и член на Националния съвет на Българския Червен кръст, под патронажа на вицепрезидентската институция на Република България, възвръщат Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна.

След толкоз продължителното спиране – за повече от две десетилетия, прераждането на Фестивала е едно в действителност огромно предизвикателство. Положените през последните години старания към този момент дават резултат и той придобива все по-голяма известност измежду българската и интернационалната общност и получава морална поддръжка от Международната федерация на сдруженията на Червения кръст и на Червения полумесец, от доста национални сдружения, от медиите, от кинотворци от всички краища на света. Девизът му “Чрез хуманизъм към мир и другарство " е сплотяващ и въодушевяващ и от ден на ден страни застават зад него. Хиляди са поръчките за присъединяване на филми във всяка от категориите на формалната му конкурсна стратегия и техният брой нараства с всяка минала година. Повече от 100 и петдесет са участниците и гостите, минаващи по алената пътека за откриването на фестивала. Професионалисти и аудитория го чакат като едно от най-значимите събития в културния календар на Варна и на страната.

Доказателство за възходящия престиж на Фестивала са неговите четири постоянни издания и три Академии, извършени от възобновяване му до през днешния ден:

- през 2014 година, в петнадесетото издание, вземат участие 125 кино продукции от 20 държави;

- през 2015 година, в шестнадесетото издание, вземат участие 145 кино лентата от 25 държави;

- през 2017 година, в седемнадесетото издание, за селекция са подадени 1890 кино лентата от 107 страни, вземат участие 201 кино лентата от 49 държави;

- на осемнадесетото издание, през 2019 година, за селекция са подадени рекордните над 3000 кино лентата от 118 страни от всички континенти, а позволените филми са 206 от 59 страни.

В годините сред два фестивала се организира Есенна академия под надпис " Агресия – човечност – кино “. В Академиите филмовата стратегия няма конкурсен темперамент, а показва творби, поставящи на дневен ред най-значимите филантропични проблеми на нашата актуалност. Големият акцент на Академиите са провежданите в техните рамки дискусионни конгреси, където заложените и от екрана, и най-много от самото общество тематики, се разискват от изявени дейци на Червения кръст и седмото изкуство, от водещи в своята област медици, социолози, психолози, публицисти и общественици, от публиката. С партньорството на водещи медии, тези полемики и гражданската позиция, изказана в тях, стават притежание на най-широката общност, правещи я съпричастна с червенокръстките хрумвания. Основен модул на Академиите е обучителният, в който фрагментите и доброволците на Червения кръст получават точно такива умения - да показват дейно пред обществото червенокръстките хрумвания със средствата на образните изкуства и медиите.

Есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми тази година ще се организира в огромната си част ОНЛАЙН на 

Програма прожекции 

8 октомври

18:45 Официално откриване в зала Черно море на хотел Черно море

19:00 " БЯЛАТА СТАЯ ", България, 1968, 83 мин., игрален, Режисьор: Методи Андонов

На живо на ВХОДА НА МОРСКАТА ГРАДИНА:

10 октомври

19.00 " ЙО ХО ХО ", България, 19981, 98 мин., игрален, Режисьор: Зако Хеския

11октомври 

19:00 " ОБИЧ ", България, 1972, 90 мин., игрален, Режисьор: Людмил Стайков

Моля на входа представете потвърждението на регистрацията си.

Във връзка с КОВИД19 ситуацията, молим на прожекциите онлайн носете защитни маски, спазвайте отдалеченост от най-малко 1.5 м и дезинфекцирайте ръцете си. На входа ще Ви бъде измерена температурата. С цел запазване на здравето на всички, лица показващи признаци на заболяване, няма да бъдат допускани до прожекциите. 

Онлайн стратегия:

Можете да гледате филмите и да участвате в дебатите от програмата (линк към програмата) след регистрация . Регистрацията е безвъзмездна и лишава по-малко от минута.

В Дискусионния конгрес " Пандемия-общество-медии " лектори са: 

доктор Славита Джамбазова, зам. общоприет шеф на БЧК; Нешка Робева, треньор по художествена гимнастика; доктор Цветеслава Гълъбова, народен специалист по психиатрия; доктор Пламен Димитров, психолог; Татяна Дончева, общественик; проф. Иво Христов, социолог; Георги Тошев, филолог, журналист; Анелия Николова, публицист, режисьор, преводач; Доц. доктор Цонко Паунов, епидемиолог.

През 2020 година Фестивалът се осъществя с финансовата поддръжка на Фонд “Култура " на Община Варна и Националния  филмов център.

Скъпи другари на Фестивала, благодарим ви за поддръжката. Надяваме се, че на 19-то издание на Фестивала през 2021 год. ще се забележим онлайн, показа за Varna24.bg  Илко Раев, шеф на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР