Международният ден срещу хомофобията и трансфобията се отбелязва всяка година

...
Международният ден срещу хомофобията и трансфобията се отбелязва всяка година
Коментари Харесай

Международен ден срещу хомофобията и трансфобията

Международният ден против хомофобията и трансфобията се отбелязва всяка година на 17 май. Датата е определена, тъй като на този ден през 1990 година Световната здравна организация изключва хомосексуалността като психиатрична болест от листата на Международната подредба на заболяванията.

Този ден цели да ни напомни какъв брой доста болежка и горест, нелепа и преждевременна гибел, прекъснати другарства и роднински връзки са ежедневните следствия от хомофобията и трансфобията в целия свят. Нагласите, излъчени от потомство на потомство, неналичието на информация за това какво съставлява хомосексуалността и трансполовостта, както и нормалната нетърпимост към всичко друго карат доста хора да реагират с експанзия и недоумение по отношение на тези, чиято сантиментална и полова ориентировка или усещането на личния пол се разграничават от възприетото за " обикновено ".

Всички познават най-малко по един ЛГБТ човек, без значение дали го знаят, или не. Това може да е ваш другар, родственик, сътрудник, индивидът, който ви обслужва в магазина. Ако връзките ви с този човек са положителни, а настройката ви по отношение на него или нея се трансформира единствено когато разберете за ориентацията му, значи във вас живее фатализъм, който няма общо с личностните качества на индивида, а с авансово " готова " отрицателна настройка.

Най-често срещаните заблуди за хомосексуалността са, че тя има нещо общо с педофилията (всъщност множеството случаи на педофилия се правят от хетеросексуални мъже, демонстрира международната статистика), че е психологично заболяване или че по някакъв метод се отразява отрицателно върху личностните качества на индивида.

Според отчети на Европейската организация за съществени права (FRA), България е страната с най-ниска толерантност към ЛГБТ-хората в целия Европейски съюз през 2009 и 2011 година. От 2008 г през месец юни в София годишно се организират гей-паради, само че до момента маршрутът нито веднъж не е бил обявяван авансово, заради съображения за сигурност. Шествията се охраняват от стотици служители на реда и частни охранители, и все пак всяка година участниците са нападани от хомофоби.

През 2008 г в Борисовата градина в София умира след тежък побой 25-годишния студент по медицина Михаил Стоянов. При разпита в полицията убийците Р. Кирчев и А. Георгиев, които все още на осъществяване на нападението са малолетни, декларират, че са нападнали непознатия им Стоянов единствено тъй като са „ прочиствали “ парка от гейове, а той им замязял на подобен. Полицията потвърждава, че причинителите не са работили сами, а в група от пет-шест души, които са направили минимум 10 набези над хора, които „ приличали на хомосексуални “.

Българското законодателство не преглежда по необикновен метод причинителите на действия, стимулирани от хомофобия, въпреки тя да се приравнява от Съвета на Европа с расизма.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР