Международният ден на птиците се празнува по целия свят от

...
Международният ден на птиците се празнува по целия свят от
Коментари Харесай

Oтбелязваме Международния ден на птиците

Международният ден на птиците се чества по целия свят от 1906 година Решението за оповестяването му за специфична дата е признато на 6 декември 1906 година по силата на Конвенцията за отбрана на редките птици. Това е една от първите природозащитни дати в интернационалния календар от световни събития, посредством която хората декларират своята угриженост за опазването и съхранението на дивата природа на планетата ни.

Интересното е, че измежду предпазените съгласно Конвенцията типове, попадат освен потребните за селското стопанство птици, само че и всички типове от рода на ястребовите, доста от които към този момент са изчезнали, а други са записани в Червените книги на застрашените типове по света. Включването на грабливите птици като скъпи за запазване типове е сериозна крачка в посока към построяването на по-отговорни и рационални модерни общества, които осъзнават значимостта на всеки един детайл от биосферата.

Но за какво тъкмо Ден на птиците? С какво те заслужават вниманието ни, с цел да имат собствен личен ден, изключително в този момент, в забързаното време, в което живеем?

Отговорите на тези въпроси са повече от един, само че всички те имат нещо общо и то е, че ние обичаме птиците. Обичаме ги и им се възхищаваме още от най-дълбока античност. Техните песни огласят полята, горите и морските крайбрежия. Те алегорично посрещат и изпращат сезоните, носят естетическа приятност за окото, тъй като пъстротата и разнообразието им нямат граници. Включени са в доста легенди и митове, част от международният фолклор, като даже са почитани като божества или пратеници на провидението.

Учили сме се от тях, следили сме държанието им, телата им, изучили сме инстинктите им. Те са източник както на храна за нас, хората, по този начин и на ентусиазъм. На тях изискуем някои от най-използваните човешки изобретения като крилата и формата на летящите ни машини, циповете на облеклата, които използваме всеки ден, те са в основата на цялата просвета, наречена аеродинамика. Този клас гръбначни животни е съумял да овладее доста преди нас въздушното пространство и даже единствено този факт е задоволителен, с цел да ги харесваме.

България е една от страните с Европа с най-голямо птиче многообразие. 70% от всички типове птици в Европа могат да се видят и у нас – 409 типа. 14 от тях са международно застрашени. От 38 типа грабливи птици, които обитават Европа, 36 се срещат у нас. Над българското Черноморско крайбрежие минава вторият по значителност миграционен път в Европа – Виа Понтика, през който годишно прелитат милиони птици на път към Африка и назад. На нашето Черноморие се намира предпазената околност „ Пода “, която е мястото с най-вече птици на квадратен километър – 269 типа на 1 кв. км. И всеки може да го посети и да се допре до вълнуващия свят на птиците в Природозащитния център „ Пода “ край Бургас.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР