Международният ден на жените и момичетата в науката е обявен

...
Международният ден на жените и момичетата в науката е обявен
Коментари Харесай

Международен ден на жените и момичетата в науката

Международният ден на дамите и девойките в науката е разгласен от Организацията на обединените народи за за реализиране на еднакъв достъп на дамите и девойките в образованието и науката. Отбелязва се от 2016 година на 11 февруари. Според отчет на ЮНЕСКО през 2013 година 28,4% от откривателите в международен мащаб са дами.

Момичетата не престават да срещат стандарти и обществени и културни бариери, ограничаващи достъпа им до обучение и финансиране на изследователската им активност, което препятства тяхната научна кариера и не разрешава в цялост да се разкрие капацитетът им.
Жените все по този начин остават малцинство измежду учените и взимащите решения лица. Това подкопава напъните по достигането на задачите на Програмата за стабилно развиване 2030 и Парижкото съглашение за климатичните промени, които акцентират основната роля на джендър равенството и науката.

В същото време девойките и дамите носят най-тежкото задължение на бедността и неравенството – те се намират на предната линия на климатичните промени, в това число обвързваните с естествени бедствия и произшествия. В най-голяма степен страдат девойките и дамите от селските региони и регионите в неравностойно състояние.
В посланието се акцентира, че през днешния ден напредъкът би трябвало да стартира с правата и достолепието на дамите, посредством поощряване на тяхната досетливост и нововъведения: „ Това обръщение беше очебийно по време на последните две конференции на страните от рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменението на климата (COP 21 и 22). Човечеството просто не може да си разреши да пренебрегва половината от своя креативен капацитет. Трябва да се уголемяват правата и опциите на девойките и дамите на всички нива – в образованието и изследванията, в ръководството и преподавателската работа, във всички научни дисциплини.

Тази цел лежи в основата на Манифеста „ За дамите в науката “, който ЮНЕСКО взаимно с Фондация „ Л’Ореал “ разгласява 2016 г.с цел привличане на държавните управления и заинтригуваните страни за поощряване пълноправното присъединяване на девойките и дамите в науката.
“Ние сме длъжни да въодушевяваме девойките и девойките, като предоставяме на младите дами учени благоприятни условия за менторски услуги, с цел да им помогнем в кариерното развиване. Ние сме длъжни да покачваме осведомеността по отношение на работата на дамите учени, като им предоставяме равни благоприятни условия за присъединяване и управление в необятен набор научни органи и събития на високо ниво “, акцентират от ЮНЕСКО и приканват: „ Светът се нуждае от науката, а науката се нуждае от дамите. Нека всеки да подпише Манифеста за дамите в науката. Заедно можем да реализираме триумф ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР