Международните пътувания по въздух осъществиха силно завръщане през миналата година.

...
Международните пътувания по въздух осъществиха силно завръщане през миналата година.
Коментари Харесай

Най-натоварените летища през 2023 година

Международните пътувания по въздух реализираха мощно завръщане през предходната година. Летищата по света са обслужили 8.5 милиарда пасажери през 2023 година, което е с 27% повече, спрямо 2022 година Техният брой обаче към момента остава с 6% под равнищата отпреди пандемията, съгласно предварителните данни на Airports Council International (ACI).

Ръстът в броя на пасажери не е неочакван, защото през предходната година бяха регистрирани доста високи туристически разноски.

Туристите по света инжектираха близо 10 трлн. $ в международната стопанска система през 2023 година, съгласно Световния съвет по туризъм и пътувания (WTTC). Тази сума съставлява 9.1% от световния Брутният вътрешен продукт.

Класацията на най-натоварените летища в света на ACI е направена въз основа на данните от над 2 600 летища, ситуирани в над 180 страни и територии.

С нарастване от 31.7% в броя на пасажерите, интернационалното летище на Дубай е било второто най-натоварено в света през 2023 година, откакто през 2022 година и 2019 година заемаше пето и четвърто място, респективно, съгласно предварителната ранглиста на ACI.

Пътникопотокът на токийското летище Ханеда скача с 55% през предходната година, а летището се придвижва от 16-о на 5-о място в класацията.

Международното летище Хартсфийлд-Джаксън в Атланта, което е най-големият хъб на самолетната компания Delta Air Lines, е обслужило 107.4 милиона пасажери през 2023 година и остава най-натовареното в света, както и през последните повече от 20 години.

Четири други щатски летища също попадат в Топ 10. Далас Форт Уърт отстъпва с едно място до третата позиция, до момента в който отстъплението на летището в Денвър е с три места - до шестата позиция, макар че обслужените от летището пасажери нараства с 12% на годишна база до 78 млн. души през 2023 г.

Международното летище в Лос Анджелис пада с две места до номер осем, а летище О‘Хеър в Чикаго – с пет до деветата позиция.

Единственото европейско летище в челната десетка е това в Истанбул, което резервира седмата си позиция. Преминалите през летището пасажери през предходната година са 76 милиона, като техният брой нараства с 18.3% на годишна база.

Топ 10 се оформя от интернационалното летище в Делхи, през което са минали 72.2 милиона пасажери, или с 21.4% повече, спрямо 2022 г.

По-глобално видяно, данните за 2023 година отразяват растеж на интернационалните пътувания в Близкия изток и Азия, показват от ACI.

Ако не бъдат включени вътрешните полети, интернационалното летище в Дубай е най-натовареното в света, следвано от три европейски летища – лондонското Хийтроу (2), амстердамското Схипхол (3) и парижкото Шарл дьо Гол (4).

На интернационалната сцена най-големи разбърквания има в Азия. Сингапурското летище Чанги се придвижва от деветата до петата позиция с нарастване от 83% на интернационалния пътникопоток.

Най-голям скок обаче регистрира сеулското летище Инчон, което се изкачва от 32-о до 7-о място в класацията с помощта на нарастване на интернационалния пътникопоток с 213%, което се дължи главно на гости от Япония, Китай, Тайван и други азиатски дестинации.

Топ 10 по интернационален трафик се добавя от летищата в Истанбул (6), Франкфурт (8), Доха (9) и Мадрид (10).
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР