Mеждународни наблюдатели установиха, че в Иран вече има уран, обогатен

...
Mеждународни наблюдатели установиха, че в Иран вече има уран, обогатен
Коментари Харесай

Mеждународни инспектори откриха в Иран обогатен до 84% уран

Mеждународни наблюдаващи откриха, че в Иран към този момент има уран, обогатен до 84%, което е малко под равнището, належащо за основаването на нуклеарно оръжие, съобщи организация Блумбърг. Информацията е позована на двама високопоставени дипломати.

" Международната организация за атомна сила (МААЕ) се пробва да разбере по какъв начин Иран е натрупал уран, обогатен до 84% непорочност - най-високото равнище, намерено от инспекторите в страната до момента ", се споделя в обявата.

В нея се акцентира, че такава централизация е единствено 6% под равнището, належащо за основаването на нуклеарно оръжие. Преди това Иран е твърдял пред МААЕ, че центрофугите му могат да обогатяват уран до 60%, написа вестникът.

Инспекторите би трябвало да създадат изчерпателен разбор дали концентрацията е съзнателно реализирана. Според документа това е вторият случай през този месец, при който наблюдаващите са разкрили " подозрителна активност, обвързвана с обогатяването ".

През 2015 година Обединеното кралство, Германия, Китай, Русия, Съединени американски щати, Франция и Иран реализираха нуклеарна договорка - Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД), който предвиждаше анулация на глобите в подмяна на ограничение на иранската нуклеарна стратегия. През май 2018 година Съединени американски щати под управлението на Доналд Тръмп се отдръпнаха от СВПД и възвърнаха глобите против Техеран с претекста, че страната не съблюдава изискванията по договорката. В отговор Иран съобщи, че последователно ще приключи уговорките си по съглашението, като се откаже от рестриктивните мерки във връзка с нуклеарните проучвания, центрофугите и равнищата на обогатяване на уран.

Във Виена се организираха договаряния за възобновяване на СВПД и за анулация на глобите на Вашингтон против Техеран. През декември 2021 година страните реализираха единодушие по два плана за съглашения, в които европейската страна включи позициите на Иран. Според иранския представител Багери Киани договарянията са били сполучливи, само че представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс оцени напредъка във Виена като непретенциозен. Той прикани Техеран да подходи съществено към въпроса. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР