Международни кредитори, включително Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР)

...
Международни кредитори, включително Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР)
Коментари Харесай

Северна Македония получава €4 млрд. международна подкрепа за отказ от въглища

Международни кредитори, в това число Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) и Световната банка, поддържат проект на стойност 4 милиарда евро за отричане на Северна Македония от въглищната сила. Това сподели пред Reuters президентът на Европейска банка за възстановяване и развитие Одил Рено-Басо.

Сделката, която се чака да бъде оповестена по време на климатичната конференция COP28 в Дубай, започваща на 30 ноември, ще изложи проект за затваряне на двете въглищни електроцентрали в страната и замяната им с 1.7 гигавата възобновима сила.

Въглищата в Северна Македония съставляват 40% от енергийния микс в страната, тъй че са доста огромни, доста са значими “, сподели Одил Рено-Басо.

„ Това е един образец за това, което бихме желали да покажем на COP28, да представим този метод и това, което може да се реализира, както и уговорката на страната. “

Наречен „ Инвестиционна стратегия за обективен енергиен преход “, проектът следва сходни старания за прекъсване от употреба на въглищни централи в Южна Африка, Индонезия, Виетнам и Сенегал, с поддръжката на държавни управления, обществени кредитори и частни вложители.

Цената му – еквивалент на 2000 евро за всеки от 2-те милиона поданици на балканската страна – акцентира компликациите, пред които са изправени доста дребни или страни с ниски приходи при финансирането на прехода към по-чиста сила.

През 2018 година Организация на обединените нации дефинира столицата на Северна Македония, Скопие, като най-замърсената в Европа и страната работи от години, с цел да се откаже от въглищата. Но през 2021 година тя отвори още веднъж пасивната въглищна електроцентрала РЕК „ Осломей “, с цел да понижи вноса на електрическа енергия. И двете му въглищни централи са остарели, амортизирани и работят с лигнит – най-замърсяващият тип въглища.

Говорител на Инвестиционните фондове за климата (CIF) на Световната банка удостовери, че Северна Македония кандидатства за до 85 милиона $ концесионно финансиране от нея и сподели, че капиталовият проект, в това число съответната сума пари, ще отиде при ръководещия орган за утвърждение при започване на идната година.

Рено-Басо сподели, че наред с към 300 – 400 милиона евро концесионално финансиране, финансирането ще пристигна от многостранни кредитори като Международната финансова корпорация (IFC) и частния бранш.

Говорител на IFC сподели, че зеленият преход, в това число в Северна Македония, е един от основните цели, само че не е в положение да удостовери каквито и да е детайлности за проекта. Световната банка не беше открита за коментар. Правителството на Северна Македония не отговори на настояването за коментар.

През 2021 година Северна Македония се причисли към Powering Past Coal Alliance, група от страни, ангажирани с последователното унищожаване на силата от въглища. След първичната цел за довеждане докрай на прехода до 2027 година, тя измести датата до 2030 година през януари предходната година.

Забавянето и проектите за разкриване на две нови въглищни мини на фона на опасенията за енергийната сигурност на страната, провокирани от войната в Украйна, отразяват дейностите на други страни от Европейския съюз, само че провокираха рецензии от бранителите на екологичните акции.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР