Международни фотографски срещи, родили се преди повече от тридесет години,

...
Международни фотографски срещи, родили се преди повече от тридесет години,
Коментари Харесай

„Пловдивско фотографско средище“ и галерия „Синтезис“ представят „Фотография и кино“

„ Международни фотографски срещи ”, родили се преди повече от тридесет години, годишно събират в Пловдив експерти и фенове на фотографията от страната и чужбина.

През 2022 година изданието обръща взор към динамичната връзка сред снимка и кино, на невидимата граница, която ги разделя и в същото време събира.

„ ФОТОГРАФИЯ И КИНО “ ще ни напомни за едни от най-големите звезди на родното и международно кино, представяйки два изложбени плана –,,Звезди на българското кино‘‘ от архива на Българска национална филмотека и „ Портрети от фоайето: 25 години София Филм фест “ на Боряна Пандова. Лекционни срещи на тематика „ Да поговорим за снимка и кино “ с изтъкнати български откриватели ще добавят тематично цялата фестивална стратегия.

Официалното разкриване е 14 октомври, петък, 18.00 часа. Период на изложбена стратегия: 14 – 31 октомври, 2022. Локация: Галерия „ Капана “, ул. „ Райко Даскалов “ 25, Пловдив.

Всички събития са с вход свободен, специфични посетители на откриването ще бъдат Стефан Китанов – основател и шеф на София Филм Фест и Росен Спасов – кино специалист в Българска национална филмотека.

Събитието се реализира с финансовата поддръжка на Община Пловдив, като част от Културния календар и е в партньорство с изложба „ Синтезис “, „ Фотосинтезис “, Българска национална филмотека, Международен кино фестивал „ София Филм Фест “ и ГХГ Пловдив.

Галерия за снимка SYNTHESIS основана през 2013 година, е част от ФотоСинтезис. Мястото за снимка, хора и хрумвания е първата изложба в София, в която изкуството снимка намира своето непрекъсната арт сцена. В нея са показвани изложения както на световноизвестни имена, по този начин и на млади надарени български фотографи.

Изложбите са част от тематичния модул,,Кино и фотография‘‘ на изложба,,Синтезис‘‘, с куратори Надежда Павлова, Никола Михов и Калин Руйчев, който показва връзката сред киното и фотографията. Досега в модула – „ КАМЕРА! РАБОТИ – Място на фотосите – София “; MOVING STILLS – Филми за снимка от Триша Зиф;,,Звезди на българското кино‘‘ и „ Портрети от фоайето: 25 години София Филм фест “. Те са продължение на креативното съдействие сред „ Пловдивско фотографско средище “ с артистичен шеф доцент доктор Никола Лаутлиев и изложба „ Синтезис “. През 2022 година в изложба „ Синтезис “ бяха показани изложбите от програмата на МФС – „ Атос “ на Стратос Калафатис и „ Следи “ на Владимир Василев.

ПРОГРАМА

,,Звезди на българското кино‘‘ 

Подбор, цифровизация и фоторедакция: Калин Руйчев

Изложбата показва особено подбрани портрети на български артисти от съхраняваните в архива на Българска национална филмотека фотографски негативи от кино продукции. Колекцията включва над 60 портрета на обичани от публиката артисти като Апостол Карамитев, Гинка Станчева, Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, Невена Коканова, Петър Слабаков, Катя Паскалева, Григор Вачков, Георги Георгиев-Гец, Доротея Тончева и други Те са снимани в интервала 1956 – 1972, който е изключително плодотворен за българското кино, а кинематографията ни от това време основава същински,,звезди‘‘.

До навлизането на цифровите технологии, единствените свидетелства за снимачния развой на българските филми са фотографии с работни моменти, които са скъпа част от архива на Български национален фронт (българска политическа. В хода на работата по една кино продукция, снимачният екип и фотографът на терен основно са подчертали върху портретите на актьорите.
За Българската национална филмотека

Български национален фронт (българска политическа е държавен културен институт от национално значение, виновен за опазването, реставрирането и публичния достъп до българското кино завещание. Колекцията ѝ включва над 15 000 заглавия, Български национален фронт (българска политическа разполага с богат нефилмов фонд, който се състои от библиотека с над 10 000 тома книги и списания, 27 000 истински плаката, 118 000 фотографии и други документи и материали.

 „ Портрети от фоайето: 25 години София Филм фест “

Изложба на Боряна Пандова

Куратор – Надежда Павлова

Изложбата показва работата на Боряна Пандова като формален фотограф на фестивала с сбирка портрети на над 30 персони от света на киното, гостували на фестивала през последните пет години. Изложбата ще ни срещне още веднъж със популярни режисьори и артисти като Тери Гилиъм, Бела Тар, Вим Вендерс, Кшиштоф Зануси, Тед Кочев, Георги Дюлгеров, Руси Чанев и Стефан Мавродиев.

Началото на тази галерия е сложено в далечната 1985 година, когато излиза паметният филм на Тери Гилиъм „ Бразилия “, а 2016 е годината, в която той идва в България, като специфичен посетител на СФФ.

„ По това време към този момент от две години – споделя Боряна, – документирах фестивалните събития. Когато научих, че специфичен посетител ще бъде Тери Гилиъм, не можех да допускам, че ще го видя онлайн, ще съм с камера и ще върша единствено протоколни фотоси. Знаех, че няма да си простя, в случай че не измисля нещо по-специално. В последна сметка съумях да убедя екипа на фестивала, че е значимо да оставим по-ярка диря за идните поколенията. Така се роди традицията да вършим специфични портрети на специфичните посетители. Заради интензивната стратегия гостите разполагат с лимитирано време и единствената опция за фотография са няколко минути във фоайето на киното или хотела, преди събитие. Подреждаме неподготвено студио, като се преструваме, че сме оптимално готови с концепцията и светлината. …и на фона на цялата блъсканица към нас, пробваме да измагьосаме великия портрет на човек, който срещаме за пръв път. One shot. Няма време за приказки, няма време за корекции. Разчитаме на необятни усмивки. Понякога е велико, различен път – не. Точно като в живота, тъкмо като в киното. “

За авторката: Боряна Пандова (р. 1979) е образен актьор, който живее и работи в София. Завършва снимка в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “ и магистърската стратегия по снимка към Националната художествена академия.

От 2014 година е формален фотограф на София Филм Фест.

Интересите й са свързани с литературата, музиката и театралните изкуства. Работи в дълготрайно партньорство със Сдружение „ Метеор “, режисьорката Анна Данкова, цигуларката Биляна Вучкова, композитора Тодор Карастоянов и други

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА

„ Да поговорим за снимка и кино “

ЛЕКЦИОННИ СРЕЩИ: 15 октомври, събота, 10.00 – 13:00 часа

Локация: Галерия „ Капана “, ул. „ Райко Даскалов “ 25, Пловдив

„ Фотография и кино “ 

проф. доктор Красимир Андонов

Проф. доктор Красимир Андонов е началник и учител от бакалавърската и магистърската стратегия на компетентност “Фотография ” в НАТФИЗ.

Освен като учител, Красимир Андонов работи и като кино оператор и фотограф. Той е снимал пет пълнометражни кино лентата и десетки документални. Носител е на премията на Българската кино академия за “Най-добра операторска работа ” за кино лентата “Съдилището ” (2015), премията “Best Cinematography ” на SEE Film Festival, Los Angeles (2015) за “Отрова за мишки ”, специфичната премия на фестивала “Златното око ” в Попово (2002).

Като фотограф, Красимир Андонов е взел участие в групови изложения в Канада (Отава), Китай (Кунминг), Сенегал (Дакар), Франция (Париж).Автор на независими в България, Австрия и Полша. Носител е на доста награди от фотографски състезания в България и в чужбина.

„ Съвременно българско кино “ 

доктор Красимир Кастелов

Д-р Красимир Кастелов е основен помощник в катедра „ Драматургия и кинознание ” на НАТФИЗ. Преподава „ История на българското кино ”, а също и „ Увод в историята на киното ” и „ Практическо редактиране на текст ”. От 2009 година е хоноруван учител по „ Култура и медии ” във Факултета по публицистика и всеобща връзка ” към СУ „ Св. Кл. Охридски ”.

Д-р Кастелов е създател, издател и основен редактор на интернет уеб страницата „ Другото кино “, който е отдаден на историята на киното и по-специално на личностите, основали шедьоврите, с които през днешния ден се гордее седмото изкуство.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР