Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на

...
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на
Коментари Харесай

България запазва високия си кредитен рейтинг и без Борисов

Международната рейтингова организация Fitch Ratings удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута - " BBB "  с позитивна вероятност.

Въпросната позитивната вероятност отразява понижението на макроикономическите опасности по линия на COVID-19 и по-високата резистентност на стопанската система, както и продължаващия прогрес към еврозоната, се споделя в известието на финансовото министерство. Според Fitch краткосрочните отрицателни опасности, свързани с пандемията и несигурността от изборите, значително се компенсират от вероятностите за обилни финансови запаси от Европейски Съюз и ангажираността към поддържането на макроикономическа и фискална непоклатимост.

Рейтингът на страната е подсилен от положителната външна и фискална позиция, надеждната политическа рамка от участието в Европейски Съюз и дългогодишното действие на режима на паричен съвет. Оценката е лимитирана от евентуалния напредък, заради неподходящите демографски развития, които могат да повлияят на обществените финанси в дълготраен проект. Индикаторите за ръководство и равнище на приход едва надвишават медианата на страните със подобен рейтинг.

Fitch чака икономическият напредък на България да се форсира до 4,7 % през 2021 г. по отношение на оценката от 3 % през февруари. Възходящата проверка отразява по-доброто от плануваното възобновяване на Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие на 2021 г. и предстоящото усилване на вътрешното търсене и износа през втората половина на годината. Ниският % на имунизация в България в съпоставяне със междинното за Европейски Съюз равнище поражда някои негативни опасности, свързани с пандемията, само че съгласно организацията е малко евентуално управляващите да вкарат по-строги ограничаващи ограничения, които биха повлияли доста на икономическата интензивност в страната.

В средносрочен проект, вложенията се чакат да бъдат водещ фактор за растежа, доколкото България ще е един от главните бенефициенти от бюджета на Европейски Съюз през идващите години. Анализаторите от Fitch смятат, че забележителният размер на средствата по Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ) ще поддържа растежа на стопанската система, който е оценен на 3,9 % през 2022-23 г.

Рейтинговата организация прави оценка бюджетния недостиг (на начислена основа) на 5 % от Брутният вътрешен продукт през 2021 г. (спрямо 5,5 % медиана за страните със подобен рейтинг), повлиян най-много от обвързваните с COVID-19 разноски. Очакванията са дефицитът да се свие до 2 % през 2023 г. , което ще задържи отношението дълг/БВП под 30 % (спрямо 57 % в страните със подобен рейтинг). Fitch дефинира проекта за въвеждане на еврото през 2024 г. като реален. Банковият бранш на страната е оценен като ликвиден и добре капитализиран.

Основните фактори, които биха могли да доведат до повишение на рейтинга, са: прогрес към присъединението към еврозоната и възстановяване на капацитета за напредък на стопанската система, водещо до по-бързо доближаване на равнищата на приходите до това на страните с по-висок рейтинг. Фактори, които биха могли да доведат до намаление на рейтинга, са: неподходящи политически развития, които да понижат доверието в икономическото възстановяване; дълготрайно повишаване на обществения дълг; материализиране на условни отговорности в салдото на държавния бюджет или по-слаби вероятности за напредък.

През октомври 2020 година тогавашният министър председател Бойко Борисов употребява друга оценка за България - тази на организация Moody’s, която увеличи дълготрайния рейтинг на страната ни в задгранична и локална валута на Baa1 със постоянна вероятност, с цел да изнесе цяло зрелище.

При една от обиколките си с джипката из Родопите, той поседна на дънер, дружно с финансовия министър Кирил Ананиев и зам.-регионалния - Николай Ненков, и стартира да им чете с поучителен звук отчета на Moody’s, а сценката бе излъчвана директно във " Facebook ".

" Нали щяхме да сме банкрутирали страната. Ето такива неистини приказват, лъжците приказват! - ядосваше се тогава Борисов - Сега, в случай че това е правилно и не ме подвеждаш, това оборва всички умни, красиви, по-грозни, по-глупави... ".

А рейтингът на страната ни продължава да е добър, даже и откакто към този момент близо 4 месеца Борисов не е министър председател...
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР