Международната рейтингова агенция Fitch повиши прогнозата си за растеж на

...
Международната рейтингова агенция Fitch повиши прогнозата си за растеж на
Коментари Харесай

Fitch повиши прогнозата за растеж на световния БВП за 2023 г. от 2 на 2,4 %

Международната рейтингова организация Fitch увеличи прогнозата си за напредък на международния БВП /БВП/ за 2023 година до 2,4% от предстоящите през март 2%. Световната стопанска система остава устойчива, само че с настойчиво висока базова инфлация, централните банки ще би трябвало да продължат да стягат паричната политика през идващите месеци, се споделя в актуализирания отчет за икономическата вероятност на Global Economic Outlook (GEO).

„ Доколкото корекциите на парично-кредитната политика и въздействието на този фактор върху стопанските системи ще продължи по-дълго от предстоящото, вероятностите за тях през 2024 година се утежняват “, регистрират от Fitch. Така организацията намали прогнозата си за напредък на международния Брутният вътрешен продукт за 2024 година до 2,1% от 2,4%.

Подобряването на упованията на Fitch за актуалната година се дължи главно на разрастващите се пазари. Прогнозата за напредък на китайската стопанска система е нараснала до 5,6% от 5,2%.  „ Икономическото възобновяване на Китай се забави ненапълно през последните месеци, само че потреблението се връща към естественото и макроикономическата политика стартира да се облекчава “, регистрира отчета на организацията. Прогнозата за напредък на нововъзникващите пазари за 2023 година, като се изключи Китай, се покачва до 2,9% от 2%. Подобрени са прогнозите за Бразилия, Индия, Мексико и Русия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР