Международната рейтингова агенция Фич“ понижи перспективата си за кредитния рейтинг

...
Международната рейтингова агенция Фич“ понижи перспективата си за кредитния рейтинг
Коментари Харесай

Фич понижи перспективата за кредитния рейтинг на САЩ

Международната рейтингова организация „ Фич “ намали вероятността си за кредитния рейтинг на Съединените щати от постоянна на негативна поради утежняването на положението на публичните финанси и неналичието на вдъхващ доверие проект за фискална консолидация, съобщи Ройтерс, представена от БНР.

Големият фискален недостиг и задълженията, които нарастваха още преди коронавирусната рецесия, започнаха да подкопават обичайна кредитна мощ на Съединените щати, съобщи организацията, като в това време удостовери кредитния рейтинг „ ААА “ на страната.

" Финансова еластичност, подкрепена от намесата на Федералния запас за възобновяване на ликвидността на финансовите пазари, не разсейва напълно рисковете за средносрочната дългова резистентност, като има възходящ риск американските политици да не консолидират обществените финанси в задоволителна степен, с цел да стабилизират обществения дълг след отминаване на шока от коронавирусната пандемия ", показва " Фич ".

Страната имаше най-високия държавен дълг измежду страните с кредитен рейтинг „ ААА “ още преди рецесия с ковид, разясниха от „ Фич “.

Според прогнозите на организацията общият държавен дълг ще надвиши 130 на 100 от брутния вътрешен артикул към 2021 година

Кредитната организация чака стопанската система на Съединени американски щати да се свие с 5,6% през актуалната година, след което да означи възобновяване с 4% през 2021 година

" Фич " предвижда и стесняване на американския държавен недостиг през 2021 година до 11% от Брутният вътрешен продукт след негово разширение до над 20% от Брутният вътрешен продукт тази година.

Кредитната организация също по този начин съобщи, че бъдещата посока на фискалната политика на Съединени американски щати зависи частично от президентските избори през ноември и произлизащия от тях състав на Конгреса, като " Фич " предизвестява, че могат да останат в действие рисковете за политически блокаж.

" Вероятността демократите да разрушат републиканското болшинство в Сената се е изместила в тяхна изгода през последното тримесечие, само че е малко евентуално някоя от двете водещи партии да реализира болшинство от 60 сенатски места ", означават анализаторите на " Фич ".

С оглед на това им риск от продължение на политическия блокаж, като политическата поляризация може да отслаби институциите и да понижи опциите за двупартийно съдействие, което би попречило опитите за справяне със структурните проблеми (включително някои по отношение на пандемията и митингите в страната), само че също по този начин и с  дълготрайните фискални провокации, отбелязва кредитната организация.

Трябва да се има поради, че негативната вероятности пред кредитния рейтинг обгръща по-дълъг интервал от време, което значи, че Съединените щати не са изправени в скоро време пред вероятно намаление на суверенния рейтинг.

Това оставя Съединени американски щати с топ " ААА " рейтинг, избран от две водещи кредитни организации - " Фич " и " Мудис ", откакто втората удостовери през юни своя американски " Ааа " кредитен рейтинг със постоянна вероятност.

В същото време трета водеща рейтингова организация " Стандард енд Пуърс ", която през 2011 година намали кредитния рейтинг на Съединени американски щати до равнище " АА + " след финансовата рецесия и Голямата криза преди към десетилетие, продължава да резервира постоянна вероятност за този суверен рейтинг. Това беше и единственото намаляване на рейтинга на Съединени американски щати от една от водещите организации за кредитен рейтинг в съвременността.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР