Международната реакция на референдума в Каталуния беше предсказуема. Официалната позиция

...
Международната реакция на референдума в Каталуния беше предсказуема. Официалната позиция
Коментари Харесай

Л. Кючуков: Не една и две страни в Европа се боят от евентуален ефект на доминото заради Каталуня

Международната реакция на референдума в Каталуния беше предсказуема. Официалната позиция на Европейски Съюз и всички страни членки е, че това е вътрешна работа на Испания, като се поддържаше конституционното решение на въпроса – т.е. непровеждане на референдум. Това е разумно, доколкото Испания е членка на Европейски Съюз и тъй като не една и две страни в Европа се боят от възможен резултат на доминото, който може да засегне и други страни. Публичната реакция беше по-нюансирана, само че преобладаваше недоволството против използването на мощ от страна на испанското държавно управление.
Това сподели за предаването „ Нещо повече “ по „ Хоризонт “ шефът на Института за стопанска система и интернационалните връзки Любомир Кючуков.

Оставката на Рахой към този момент беше желана от няколко страни, най-много, несъмнено, от представители на управлението на Каталуня. Но основният извод от деня на референдума сякаш е, че силово решение е не просто невероятно, а контрапродуктивно и единствено унищожава мостовете за разговор. Само по себе си то не предотврати референдума, а ескалира борбата. Над 2 000 000 души не могат да бъдат третирани като нарушители. Освен това главният резултат сякаш е налице, а той е разгарянето на спор със сериозен рисков капацитет и във вътрешен, и в интернационален проект. При това с ясно изразена наклонност към ескалация в кратковременен проект и в най-хубавия случай стагниране в средносрочен.

В случая се сблъскват два правилото – на националния суверенитет и на правото на самоопределяне, посочи Кючуков и акцентира че „ фрагментацията е противоположната страна на глобализацията “ поради рецесията на националната страна вследствие на глобализационните процеси и загубата на сигурност за елементарните хора. Той даде и образци с богатите райони в Европа, където има настроения на отвод да се заплаща цената на рецесията. Проблем е, че измежду старите страни членки има настроения не за бягство от Европейски Съюз, а за " бягство с Европейски Съюз " и образуване на ядро и външна страна в него. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР