Международната разследваща група Bellingcat и нейният руски партньор The Insider

...
Международната разследваща група Bellingcat и нейният руски партньор The Insider
Коментари Харесай

Третият заподозрян по случая Скрипал свързан с отравянето на оръжейния бос Емилиян Гебрев

Международната проверяваща група Bellingcat и нейният съветски сътрудник The Insider разкриват, че третият обвинен по случая " Скрипал " е обвързван с отравянето на българския оръжеен необут Емилиян Гебрев .
 Битката за оръжейната промишленост  Британските служби разкриха трети сътрудник на ГРУ по случая Скрипал  Одържавяването на Дунарит може да се отсрочи - сдружението заплати задълженията си
Третият съветски офицер на ГРУ Сергей Вячеславович Федотов, който е бил във Англия по време на покушението на Сергей Скрипал с невропаралитичното вещество Новичок през март 2018 година, е дошъл в България единствено няколко дни преди оръжейният търговец Емилиян Гебрев   и синът му да се разболеят съществено . По-късно е  открито, че те са отровени с неидентифицирано вещество.

Предисторията

45-годишният агент, пътувал под подправеното има Сергей Федотов, е разпознат от Bellingcat като старши офицер от ГРУ (руското разузнаване). Подобно на другите двама обвинени за отравянето в Солсбъри служители на ГРУ - Анатолий Чепига и Александър Мишкин, неговата прикриваща идентичност е основана през 2010 година, без предварителни данни за лице с такова име.

За Федотов за пръв път съобщава съветското проверяващо новинарско издание " Фонтанка ".

Bellingcat и The Insider (Русия) са наблюдавали маршрута на пътуването на агента от момента на основаването на подправената му идентичност през 2010 година до последното му пътешестване до Англия през 2018-а. За тези осем години " Федотов " е пътувал интензивно в Европа, Азия и Близкия Изток, постоянно появявайки се на горещи точки дни преди събития там да влязат в новините, показват създателите на следствието. 

Особено усещане прави идването му в България през април 2015 година  Обстоятелствата към това пътуване съдържат стряскащи прилики с тези при случая " Скрипал ", прибавя Bellingcat. 

На 14 април 2015 година " Сергей Федотов " идва на летище Бургас с полет от Москва. Има противоположен билет за 30 април от София до съветската столица. Не се качва на него, а вместо това в късния следобяд на 28 април се появява на летище " Ататюрк " в Турция и си купува билет в последния миг билет за Москва.

По-рано същия ден българският бизнесмен Емилиян Гебрев постъпва в болница, откакто припада по време на даван от него банкет в София. Горе-долу по същото време синът му и един от членовете на ръководството на компанията на Гебрев развиват тежки признаци и също са приети в болница. Симптомите са на отравяне. Състоянието на Емилиян Гебрев бързо се утежнява и той изпада в кома, написа Bellingcat. За случая в българските медии не се оповестяват доста детайлности. Лекарите тогава допускат, че отровата е призната предходния или в някой от предходните дни, само че не разпознават типа ѝ. Затова и не могат да предвидят ефекта от отравянето.

Bellingcat цитира в. " Капитал ", според който самият Емилиян Гебрев по-късно се е обърнал към две водещи европейски лаборатории, профилирани в разбор на химически оръжия. Поискал е да направят тест на веществото, с което е токсичен. Едната от тях - Verifin в Хелзинки, рапортува, че не може да уточни точния тип на субстанцията, само че е разкрила два типа органофосфати в проба от урината на пациента. Един от тях е мощен пестицид, а другият остава неидентифициран със общоприетите принадлежности за тестване на химически оръжия.

Състоянието на Гебрев се усъвършенства месец след постъпването му в болничното заведение и той е изписан. Няколко дни по-късно, в края на май 2015-а, той се разболява още веднъж и е признат в болница за повторно, споделя самият Гебрев пред Bellingcat.

В същото време, на 24 май 2015 година, " Сергей Федотов " се връща в България с пряк полет от Москва. Имал резервация за връщане на 28 май. И този път не употребява противоположния билет. Вместо това на 30 май взема полет от Сърбия до Москва.

Пътуванията на Федотов до България и Англия съответстват в моментите на отравянето на Гебрев и Скрипал , е заключението на проверяващия екип. В Лондон Федотов идва с полет от Москва в същия ден като другите двама обвинени сътрудници, въпреки и с разнообразни полети. Трябвало да се върне в Русия с полет на 4 март - същия ден, в който Сергей и щерка му Юлия Скрипал бяха открити в безпомощно положение в Солсбъри. Вместо това, той хваща полет до Москва от друга европейска столица няколко дни по-късно.

The Insider отива по-далеч във внушението за връзката сред двата случая. Според проверяващата група веществото, употребявано при отравянето на Емилиян Гебрев, е от фамилията на нервнопаралитичния газ Новичок, какъвто бе ползван срещу Сергей Скрипал.

Попитан от Bellingcat за какво би могъл да е цел за ГРУ, Гебрев дава отговор, че няма визия какво би разгневило едно непознато разузнаване до такава степен, че да нападна него и фамилията му. В същото време той споделя, че това е най-правдоподобното обяснение на една неразрешена тайнственост, защото тригодишните български следствия на отравянето му не са дали резултат.

" Според господин Гебрев може да има две хипотетични аргументи, заради които би могъл да бъде цел, написа Bellingcat. - Едната е износът на неговата компания на профилирано съоръжение, обвързвано с защитата, в Украйна, което съгласно него е осъществено при прецизно съблюдаване на българските и европейските разпореждания. Друга догадка, счита той, е вероятен интерес от страна на Русия към цех за произвеждане на оръжие, който той управлява, който е от стратегическо значение за България и НАТО. "

The Insider оповестява, че до няколко дни ще разгласява цялостната версия на следствието.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР