Международната организация за гражданска авиация (ICAO) ще проведе днес извънредно

...
Международната организация за гражданска авиация (ICAO) ще проведе днес извънредно
Коментари Харесай

ICAO обсъжда отклонения от Беларус самолет

Международната организация за гражданска авиация (ICAO) ще организира през днешния ден изключително съвещание за отклонения полет на „ Райънер “ към Беларус. Срещата идва, откакто нощес Съветът за сигурност на Организация на обединените нации прикани организацията да проверява случая.

Пътническият аероплан, изпълняващ полет Атина до Вилнюс, бе заставен да кацне в Минск след подправен сигнал за бомбена опасност. След приземяването бе задържан опозиционния публицист Роман Протасевич, който беше на борда.

Беларус е член на Международната организация за гражданска авиация, която е през 1944-та година, а по силата на признатата тогава спогодба всяка страна има суверенитет над въздушното си пространство.

По силата на тази спогодба обаче страните би трябвало да се въздържат от приложимост на оръжия против пътнически самолети и при положение на прехващане на подобен полет животът и сигурността на пасажерите на борда не би трябвало да бъде застрашаван. Полетът на „ Райънер “ е бил ескортиран от изтребител до летището в Минск.

Международната организация за гражданска авиация няма пълномощия за налагане на наказания.

Вчера европейските авиационни управляващи издадоха рекомендация да се заобикаля беларуското въздушно пространство, а европейското остава затворен за Беларус.

Франция отхвърли достъп до въздушното пространство на полет от Минск за Барселона, а Полша забрани беларуските самолетни компании през вчерашния ден.

Литва стана следващата европейска страна, която вкара възбрана за влизане във въздушното й пространство на беларуските самолетни компании. По-рано Вилнюс наложи възбрана за приемане на литовските летища и излитането от тях на самолети, които пресичат въздушното пространство на Беларус.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР