Международната организация Репортери без граници (RSF) призова политическите сили в

...
Международната организация Репортери без граници (RSF) призова политическите сили в
Коментари Харесай

Репортери без граници: БНТ отразяваше кампанията пристрастно, в полза на ГЕРБ

Международната организация " Репортери без граници " (RSF) прикани политическите сили в новия български парламент да проведат дълбоки и систематични промени за подсилване на независимостта на публичните медии, откакто съгласно организацията Българската национална телевизия ( Българска национална телевизия ) е нарушила законовото си обвързване да обезпечи независимо отразяване на акцията за предварителните парламентарни избори, извършени на 11 юли. RSF цитира в поддръжка на наблюденията си отчет на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), съгласно който Българска национална телевизия е предоставила повече ефирно време на ГЕРБ.

" По БНТ1, в утринния и вечерния праймтайм, всички участници получиха общо 28 минути, които бяха ориентирани най-вече към ГЕРБ (17 минути), най-вече в позитивен звук ", се споделя в отчета на ОССЕ в частта, отдаден на медийното отразяване на акцията.

" Неспазването на неутралитет и равнопоставеност от страна на Българска национална телевизия при представянето на конкуриращите се политически партии беше още по-нагло, тъй като малко след парламентарните избори, извършени на 4 април, тогавашното държавно управление на министър-председателя Бойко Борисов отпусна еквивалента на спомагателни 10 милиона евро на малкия екран, с цел да покрие натрупаните ѝ задължения ", допълват RSF. Някои от събеседниците, с които на ОССЕ е разговаряла преди правенето на отчета, са определили това систематизиране като " премия за удобна публицистична политика ".

Пристрастията на Българска национална телевизия провокираха конфликт сред министъра на културата Велислав Минеков и генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков , политическо предопределение, който е бил програмен шеф в телевизионния канал на крайнодясната политическа партия " Атака ". Минеков прикани Кошлуков да подаде оставка с претекста, че Българска национална телевизия е нарушила закона, като е фаворизирала ГЕРБ , и като държавен индивид е заплашила националната сигурност, написа още в позицията на " кореспонденти без граници ".

Оттам допълват, че по-късно, на 28 юни, Ивелина Димитрова подаде оставка като член на Съвета за електронни медии ( Съвет за електронни медии ), като съобщи, че той се е оказал безпомощен да направи каквото и да било във връзка с медийните пристрастия преди изборите. " Личните нападки не съумяват да основат атмосфера, насърчаваща търсенето на отговори на въпросите, които обществото чака ", сподели тя.

" Липсата на самостоятелност на Българска национална телевизия се задълбочава от голословните отводи за продължаване на договорите и уволненията или насилственото овакантяване на десетки чиновници по времето на Кошлуков. От юни насам някогашни публицисти от Българска национална телевизия , измежду които Искра Ангелова, чийто контракт беше преустановен през 2019 година, упорстват за оставката на всички членове на Съвет за електронни медии и за смяна на разпоредбите за избор на членове на Съвет за електронни медии , тъй че в него да бъдат включени хора без политически връзки, които са приети за професионалните си качества ", се споделя в позицията, представена от offnews.bg.

" Подкрепяме тези публицисти в напъните им да реализират реформа в тази социална телевизия, която заслужава внимание от страна на управляващите ", декларира Павол Шалай, началник на отдела на RSF за Европейския съюз и Балканите. " Време е Народното събрание, определен на последните избори, най-сетне да организира задълбочени, систематични промени, с цел да се оправи с неналичието на самостоятелност на публичния оператор. Призоваваме също по този начин законодателите да се заемат с предложенията, направени от RSF преди изборите, за да се измъкне свободата на медиите от задънената улица, до която е стигнала в България, която е на най-ниското място от всички страни в Европейски Съюз в нашия показател за независимост на печата ", написа още в позицията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР