Международната организация Репортери без граници (RSF) призова политическите сили в

...
Международната организация Репортери без граници (RSF) призова политическите сили в
Коментари Харесай

Репортери без граници: БНТ отразяваше пристрастно изборната кампания |

Международната организация " Репортери без граници " (RSF) прикани политическите сили в новия български парламент да проведат дълбоки и систематични промени за подсилване на независимостта на публичните медии, откакто съгласно организацията Българската национална телевизия (БНТ) е нарушила законовото си обвързване да обезпечи независимо отразяване на акцията за предварителните парламентарни избори, извършени на 11 юли. RSF цитира в поддръжка на наблюденията си отчет на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), съгласно който Българска национална телевизия е предоставила повече ефирно време на ГЕРБ.

" По БНТ1, в утринния и вечерния праймтайм, всички участници получиха общо 28 минути, които бяха ориентирани най-вече към ГЕРБ (17 минути), най-вече в позитивен звук ", се споделя в отчета на ОССЕ в частта, отдаден на медийното отразяване на акцията.

" Неспазването на неутралитет и равнопоставеност от страна на Българска национална телевизия при представянето на конкуриращите се политически партии беше още по-нагло, тъй като малко след парламентарните избори, извършени на 4 април, тогавашното държавно управление на министър-председателя Бойко Борисов отпусна еквивалента на спомагателни 10 милиона евро на малкия екран, с цел да покрие натрупаните ѝ задължения ", допълват RSF. Някои от събеседниците, с които на ОССЕ е разговаряла преди правенето на отчета, са определили това систематизиране като " премия за удобна публицистична политика ".

Пристрастията на Българска национална телевизия провокираха конфликт сред министъра на културата Велислав Минеков и генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков, политическо предопределение, който е бил програмен шеф в телевизионния канал на крайнодясната политическа партия " Атака ". Минеков прикани Кошлуков да подаде оставка с претекста, че Българска национална телевизия е нарушила закона, като е фаворизирала ГЕРБ, и като държавен индивид е заплашила националната сигурност, написа още в позицията на " кореспонденти без граници ".

Оттам допълват, че по-късно, на 28 юни, Ивелина Димитрова подаде оставка като член на Съвета за електронни медии (СЕМ), като съобщи, че той се е оказал безпомощен да направи каквото и да било във връзка с медийните пристрастия преди изборите. " Личните нападки не съумяват да основат атмосфера, насърчаваща търсенето на отговори на въпросите, които обществото чака ", сподели тя.

" Липсата на самостоятелност на Българска национална телевизия се задълбочава от голословните отводи за продължаване на договорите и уволненията или насилственото овакантяване на десетки чиновници по времето на Кошлуков. От юни насам някогашни публицисти от Българска национална телевизия, измежду които Искра Ангелова, чийто контракт беше преустановен през 2019 година, упорстват за оставката на всички членове на Съвет за електронни медии и за смяна на разпоредбите за избор на членове на Съвет за електронни медии, тъй че в него да бъдат включени хора без политически връзки, които са приети за професионалните си качества ", се споделя в позицията.

" Подкрепяме тези публицисти в напъните им да реализират реформа в тази социална телевизия, която заслужава внимание от страна на управляващите ", декларира Павол Шалай, началник на отдела на RSF за Европейския съюз и Балканите. " Време е Народното събрание, определен на последните избори, най-сетне да организира задълбочени, систематични промени, с цел да се оправи с неналичието на самостоятелност на публичния оператор. Призоваваме също по този начин законодателите да се заемат с предложенията, направени от RSF преди изборите, за да се измъкне свободата на медиите от задънената улица, до която е стигнала в България, която е на най-ниското място от всички страни в Европейски Съюз в нашия показател за независимост на печата ", написа още в позицията.

OFFNews потърси Българска национална телевизия за коментар. Ще публикуваме позицията, когато я получим.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР