Международната общност отбелязва днес деня, посветен на едни от най-полезните

...
Международната общност отбелязва днес деня, посветен на едни от най-полезните
Коментари Харесай

Международния ден на лешоядите отбелязваме днес

Международната общественост отбелязва през днешния ден деня, отдаден на едни от най-полезните птици в природата - лешоядите. У нас Българското сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/ слага акцент върху най-дребния по размери измежду европейските си събратя и единствения отдалечен мигрант измежду тях - египетският лешояд, оповестяват от организацията.

В рамките на LIFE плана " Нова вяра за египетския лешояд " ще бъде проведена онлайн среща във Фейсбук страницата на плана, на която водещи специалисти по лешоядите от три континента ще опишат за миграцията на типа и заплахите по пътя му; за най-голямата опасност - отровите и битката с нея на Балканите; за противозаконното ликвидиране на птици в Близкия Изток; за обичайна използването на части от лешояди в Африка и представянето на други възможности и разяснителни акции за намаляване на тази опасност за типа.

Фондация "По-диви Родопи " в границите на LIFE план "Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите " провежда в Природозащитния център на Българско дружество за защита на птиците "Източни Родопи " празник за дребни и огромни Леш фест.

Събитието се прави със съдействието на Община Маджарово. Програмата включва галерия, ден на отворените порти, наблюдаване на лешояди, работилница за кукли и куклен спектакъл, а за огромните ще има специфична изненада, са показали уредниците.
През цялото време в центъра ще са разполагаем и табла с белоглав и черен лешояд и всеки ще може да се снима с таблата и да влезе "в тялото или под крилата " на обичания си лешояд.
Традиционно Международния ден на лешояда се празнува всяка първа събота от месец септември и има за цел да увеличи информираността и ангажираността на необятната общност по отношение на потребността и изгодите от опазването на тези птици.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР