Международната общност осъди решението на руския президент на проруските области

...
Международната общност осъди решението на руския президент на проруските области
Коментари Харесай

Международната общност осъжда признаването от Путин на отцепилите се региони в Украйна

Международната общественост осъди решението на съветския президент на проруските области в Източна Украйна.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш счита, че Русия е нарушила териториалната целокупност и суверенитета на Украйна посредством признаването на двата отделили се района в Източна Украйна за самостоятелни страни, сподели представителят на Гутериш - Стефан Дюжарик. А заместител генералният секретар по външнополитическите въпроси към Организация на обединените нации Розмари ДиКарло сподели, че идните часове и дни ще бъдат сериозни и че рискът от огромен спор е автентичен, само че подобен би трябвало да бъде избегнат непременно.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди признаването и прикани Русия да избере пътя на дипломацията. " Осъждам решението на Русия. Съюзниците настоятелно и най-твърдо молят Русия на избере пътя на дипломацията, да се откаже неотложно от огромното усилването на военните си подразделения си в Украйна и към Украйна, както и да изтегли войските си съгласно интернационалните си отговорности и задължения ", се споделя в изказване на Столтенберг, публикувано още през вчерашния ден вечерта.

Европейският съюз (ЕС) дефинира признаването на двата източноукраински региона за самостоятелни от страна на Русия за крещящо нарушаване на интернационалното право и сподели, че ще глоби хората, забъркани в този противозаконен акт. Френският президент Еманюел Макрон изиска целенасочени европейски наказания против Москва. Германската външна министърка Аналена Бербок съобщи, че с решението си Путин отхвърля всичките си задължения по отношение на интернационалната общественост и предизвести против нова военна ескалация от страна на Русия

Американският президент Джо Байдън също осъди решението на съветския си сътрудник Владимир Путин. Това е станало в телефонен диалог с украинския президент Володимир Зеленски, уточни в изказване Белият дом. Дипломат номер едно на Съединени американски щати, държавният секретар Антъни Блинкън пък съобщи, че решението на Путин опонира на уговорките на Русия към дипломацията и заслужава корав и бърз отговор. Съединени американски щати ще разгласят през днешния ден нови наказания против Русия в отговор на решението на Москва.

Британският министър председател Борис Джонсън ще съгласува пакет от незабавни наказания против Русия на заседание на държавния комитет за реакция на рецесии (КОБРА).

Лидери на редица страни,, също осъдиха дейностите на Москва.

Зеленски упрекна Русия в пропадане на напъните за мир

Украинският президент Володимир Зеленски упрекна Русия в пропадане на напъните за мир и изключи каквито и да било териториални отстъпки в послание към нацията в ранните часове на днешния ден, съобщи Ройтерс.

Той уточни, че Украйна желае да реши рецесията посредством дипломация, само че че страната е подготвена да издържи на нескончаем напън. " Ангажирани сме с мирния и дипломатически път, и единствено него ще следваме. Но ние сме на личната си земя и не се опасяваме от нищо и от никого, на никого нищо не изискуем, и на никого нищо няма да дадем ", добави Зеленски.

Президентът прикани за незабавна среща на водачите на Украйна, Русия, Германия и Франция, като прикани съдружниците на Киев да подхващат ограничения против Русия. " Очакваме безапелационни и ефикасни стъпки на поддръжка от нашите сътрудници. Много е значимо да забележим кой ни е същински другар и сътрудник, а кой ще продължи да плаши Руската федерация с думи ".

Колони от бойни машини в Донецк

За колони от бойни машини, в това число танкове, тази заран в покрайнините на Донецк, столицата на един от отделилите се райони в Източна Украйна, оповестява Ройтерс.

В колоната е имало към пет танка, а още два е имало в различен завършек на града. Танковете са били без обозначения, само че бойните машини се появиха часове откакто Путин подписа договорите за дружба и съдействие с двата отделили се района и разпореди съветски миротворци да се разположат там.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР