Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) отличи Нургюл Салимова сред трима

...
Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) отличи Нургюл Салимова сред трима
Коментари Харесай

Впечатляващо представяне. Международната федерация напомни за Нургюл

Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) отличи Нургюл Салимова измежду трима шахматисти, постигнали паметни триумфи през м.г., тръгвайки от ниски позиции в огромни надпревари. Те не бяха считани за любимци, само че все пак стигнаха надалеч.

" Анастасия Боднарюк, Нургюл Салимова и Ниджат Абасов оставиха своя отпечатък върху шахматните върхове за 2023 година, като макар коефициентите реализираха забележителни триумфи на дъската ", по този начин стартира пост на организацията в обществените мрежи.

Рускинята взе международната купа на интензивен шах (рапид) в края на предходната година с 8,5 точки от 11 вероятни, а беше сложена под номер 51 от 117 състезателки, измежду които 19 гросмайсторки.



Следва Салимова, за която е маркирано следното:

" Нургюл Салимова стана вицешампионка на влиятелната Световна купа на ФИДЕ за дами, като сподели впечатляващо показване през цялото съревнование.

Пътят й до финала мина през победи над Чарлийз ван Зил, Оливия Киолбаса, Мари Ан Гомес, Варда Аулия Медина, Полина Шувалова и Анна Музичук. Класическата част от финала против гросмайстор Александра Горячкина приключи 1:1, преди Нургюл в последна сметка да отстъпи в бързите тайбрекове.

Въпреки че започва като едвам 29-а сложена измежду 103 състезателки, в това число 18 гросмайсторки, забележителното показване на Салимова й обезпечи място в Турнира на претендентките на ФИДЕ. "

С последното се има поради Турнирът на претендентките за международната купа в шаха при дамите - 3-25 април в Торонто. Припомняме, че там ще вземат участие осем състезателки, неотдавна доказани от ФИДЕ. Те би трябвало да излъчат съперничка на Джу Венджун (Китай) през 2025 година

Нургюл Салимова зае четвъртото място на Световното по рапид шахмат.

Последен е маркиран Ниджат Абасов, който ще спори на аналогичния шампионат при мъжете - на същите дати още веднъж в канадския мегаполис, на мястото на предизвестено отказалия се Магнус Карлсен. Азерът доближи до полуфинал на Световната купа в Баку, където отстъпи тъкмо пред норвежеца. А потегли като №69 от 206 състезатели.

След това зае четвърто място, а в първите дни на 2024 година чу публично " да " за конкуренцията в Турнира на кандидатите.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР