Международната боксова асоциация (ИБА) отвори нова страница в диспута си

...
Международната боксова асоциация (ИБА) отвори нова страница в диспута си
Коментари Харесай

Боксът обвини МОК в злоупотреба с данни на официални лица

Международната боксова асоциация (ИБА) отвори нова страница в диспута си с Международния олимпийски комитет (МОК), откакто упрекна най-голямата спортна организация в света в корист с информация за нейните чиновници и оказване на напън.

В отворено писмо до шефа на МОК Томас Бах и членовете на изпълнителното бюро преди срещата им в Лозана във вторник, ИБА декларира, че има " съществени терзания " по отношение на главните правила на ръководство, безпристрастност и бистрота на МОК по време на процеса на наблюдаване преди Олимпийските игри в Париж идната година.

През 2019 година МОК взе решение да суспендира ИБА поради проблеми с ръководството, финансирането и етиката, като иззе организацията на олимпийския боксов шампионат в Токио. За идните следващата година Олимпийски игри в Париж още веднъж следва квалификационен шампионат, контролиран от МОК, а за идващите Олимпийски игри - тези в Лос Анджелис през 2028 година, боксът въобще не попада в предварителната стратегия.

В неделя в Индия приключи международното състезание по бокс за дами, което се провежда от ИБА, само че мина под прецизното наблюдаване на представители на МОК. Според ИБА обаче има аргументи за терзание, защото представителите на МОК работят зад тила на асоциацията при подготовката на олимпийските квалификации и оказват напън върху публични лица. От ИБА считат, че има теч на информация към МОК.

" Това беше направено през авансово утвърждение и координиране с ИБА, към която са лицензирани съответните публични лица. Това демонстрира още веднъж, че на МОК му липсват базови информационни умения, бистрота и предпочитание за съдействие ", се споделя в отвореното писмо на Международния олимпийски комитет.

Според ИБА МОК е нарушил съглашението за продан на информация сред двете организации, подписано през 2019 година. Международната боксова асоциация заплаши, че ще търси в съда отплата за нарушаванията на Международния олимпийски комитет.

Отношенията сред ИБА и МОК се намират в най-лошата си точка след началото на Руската инвазия в Украйна предходната година, защото главен спонсор на Международната боксова асоциация е съветският енергиен колос Газпром. През октомври предходната година ИБА реши да не се съобрази с наредбите на МОК и позволи боксьори от Русия и Беларус до своите надпревари, като те могат да вземат участие със личните си знаме и химн.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР