Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) даде ясно да се

...
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) даде ясно да се
Коментари Харесай

МААЕ отхвърли твърденията на Израел за разработване на ядрено оръжие от Иран


Международната организация за атомна сила (МААЕ) даде ясно да се разбере, че „ няма достоверни признаци, че след 2009 година Иран да е разработвал нуклеарно взривно устройство “.

Изявлението пристигна откакто министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху хвърли обвинявания към Иран, че има загадка стратегия за произвеждане на нуклеарно оръжие.

МААЕ, в изявлинеито си споделя, че „ разглеждането на този въпрос е завършило " след представянето на отчет през декември 2015 година Тогава Русия, Китай, Германия, Франция, Англия и Съединени американски щати подписват съглашение с Иран да прекрати създаването на нуклеарно оръжие против анулация на стопански наказания.

Американският президент Доналд Тръмп би трябвало да реши на 12 май дали Съединени американски щати да останат в договорката.

В навечерието на това решение израелският министър председател Бенямин Нетаняху разкри ново „ доказателство “, че иранската нуклеарна стратегия може да бъде реактивирана когато и да е. В изявление за Си Ен Ен той съобщи, че задачата му не е война с Иран, само че акцентира, че Иран не съблюдава договореностите.

„ Документите, които ни сподели Израел, потвърждават лъжата на иранския режим “, разяснява от своя страна американският държавен секретар Майк Помпейо, който бе на тридневна обиколка в Близкия Изток. Вашингтон би трябвало да ревизира по какъв начин информацията от Израел ще се отрази на нуклеарното съглашение, показва новият външен министър на Съединени американски щати.

Иранският първи посланик Мохамад Джавад Зариф също изрично отхвърли изказванията на израелския министър председател. Според него, информацията е остаряла.Говорителят на външното министерство в Техеран Бахрам Гасеми си разреши да назова Нетаняху „ низък измамник “.

Европейски Съюз е песимистичен във връзка с обвиняванията от страна на Израел. Върховният представител за външната политика Федерика Могерини разяснява, че инспекцията е от компетенциите на МААЕ.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР