Международна научна конференция, посветена на 1000 години от учредяването на

...
Международна научна конференция, посветена на 1000 години от учредяването на
Коментари Харесай

Учени обсъждат ролята на Охридската архиепископия

Международна научна конференция, отдадена на 1000 години от учредяването на Охридската архиепископия, се организира в столицата. Организатори са Македонският теоретичен институт и Софийският университет " Свети Климент Охридски ".

 © БГНЕС
Преди 10 века византийският император Василий Втори намалява българската патриаршия в архиепископия, само че резервира правата и територията й, както са били при царете Петър и Самуил. Тя става автокефална - самостоятелна. Седалището ѝ е в последната българска столица Охрид.
Доц. Георги Николов, зам.-декан на Историческия факултет в СУ " Св. Климент Охридски ": Един нравствен пояс на българите основно в югозападните български земи и тази черква е била тяхна опора.
Българската черква съществува до 1767 година.

 © БГНЕС  Конференция „ 1000 година от учредяването на Охридската архиепископия “ провежда СУ Конференция „ 1000 година от учредяването на Охридската архиепископия “ провежда СУ
Конференцията на тематика „ 1000 година Архиепископия в Охрид “ се открива през днешния ден в 13 ч. в Богословския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “. Тя е отворена е з...
Доц. Александър Гребенаров, ръководител на Македонския теоретичен институт: Българската Охридска архиепископия по-късно, след няколко века, в действителност неин последовател е Българската екзархия.
В продължение на два дни в полемиката за ролята на Охридската архиепископия в българската история ще се включат учени от Германия, Сърбия, Гърция, Полша и Северна Македония. Като крачка към предоляване на разликите ще бъде публикуван и алманах с отчетите на учените, който ще бъде показан в Северна Македония.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР