Международна акция на службите разкри организирана престъпна група за трафик

...
Международна акция на службите разкри организирана престъпна група за трафик
Коментари Харесай

Разкритие на BulNews: Жени от Оряхово са принуждавани да проституират във Франция

Международна акция на службите разкри проведена незаконна група за трафик на дами от Оряхово, принуждавани да проституират във Франция, научи BulNews.bg.
Припомняме, че на 3 юли е била разрушена незаконна мрежа, занимаваща се със склоняване към проституция, блудствени дейности и трафик на хора.
Групата е работила от 2015 година, като през миналия интервал във Франция са пристигнали десетки дами за проституция. В хода на следствието е било открито, че на млади дами от Оряхово била обещавана работа във Франция, след което те били настанявани в Германия и принуждавани да проституират в Страсбург. Много от потърпевшите били експлоатирани и наоколо до Анеси.
За задачата дамите били поставяни на авансово избрани места, като след това изпращали главната част от извоюваното на сутеньори, намиращи се в България.
Освен това те били подлагани на наблюдаване от тях, както във Франция, по този начин и в Германия.
Въз основа на информация, предоставена посредством службата за вътрешна сигурност към Посолството на Франция в България, прокуратурата в Страсбург е почнала авансово следствие.
Впоследствие то е било предоставено на прокуратурата към Междурегионалния профилиран съд (МСС) заради размера на незаконната мрежа и разклонението й. С оглед броя на разследвани лица и обстоятелството, че те се намират в разнообразни страни, в производството е бил включен и втори съдия-следовател от МСС в Нанси.
С поддръжката на Евроюст е бил основан взаимен проверяващ екип, включващ чиновници на МСС в Нанси, Върховна касационна прокуратура на Република България и Районна прокуратура - Оряхово, която се явява способена с оглед местоживеенето на потърпевшите от трафик дами.
Във връзка с осъществяването на европейските заповеди за следствие, отнасящи се до локализирането на лица, занимаващи се със склоняване към проституция и следенето на финансовите потоци, към следствието е била привлечена и прокуратурата в немския град Офенбург.
Разследването по досъдебното произвеждане е предоставено от основния прокурор на Национална следствена работа. От българска страна в интервенцията са взели присъединяване следователи от Национална следствена работа, сътрудници на Държавна организация „ Национална сигурност “, чиновници от жандармерията, специалисти.
Задържането на разследваните лица е било авансово планувано за началото на м. юли 2018 година На 03 юли са били осъществени двадесет обиска по едно и също време в България (в София, Плевен и Бургас), в Германия (в Кел и Офенбург) и във Франция (в покрайнините на Анеси).
С европейска заповед за арест са били арестувани пет лица в България и три в Германия. Още двама са били задържани край Анеси и изправени пред съдия-следовател в съда в Нанси за покачване на обвиняване и краткотрайно задържане.
Същевременно са били събрани свидетелските показания на младите дами, които са разказали за оказания върху техни близки напън и отправени закани да не издават условия, свързани с незаконната мрежа.
Към сегашния миг е открит контакт със сдружения за поддръжка и реинтеграция на потърпевшите от присъединяване в проституция дами, които да ги подкрепят и съпроводят при възможното им връщане в България. Разследването продължава за разкриване и задържане на съучастниците.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР