Международен протест срещу задължителните ваксини се проведе в няколко градове

...
Международен протест срещу задължителните ваксини се проведе в няколко градове
Коментари Харесай

Протест срещу задължителните ваксини: Когато има риск, трябва да има избор

Международен митинг против наложителните ваксини се организира в няколко градове в Полша, Украйна и България във връзка международния ден на потърпевшите от ваксини, който се отбелязва на 3 юни . Мотото на митинга тази година бе
В София митингът се организира пред Министерски съвет, където се бяха събрали родители на потърпевши деца и лекари. Исканията на протестиращите са свързани с:
- Отпадането на наложителните ваксини и замяната им с целесъобразни, както и въвеждането на осведомено единодушие при ваксинация;
- Създаването на публичен обществен указател за нежелани реакции след имунизиране, който да е елементарно наличен, както за родители, по този начин и за лекари;
- Изместване на слагането на първите ваксини след 2-месечна възраст, а не директно след раждането, както е до момента;
- Създаването на клинична пътека за обследването на докладваните случаи и разпределяне на пенсия на потърпевшия според от степента на увреда. 
" Обидно е да те съпоставят с плоскоземци и други последователи на тайни теории. Обидно е и да ти споделят, че си антиваксър. Детето ми като има 10 ваксини и от 11-та получава реакция- кое ми е антиваксърското. Изпълнила съм задължението, ваксинирала съм и детето ми е потърпевшо - за какво ми поставят етикети? И затварянето на очите от страна на лекарите, дежурната им фраза: " Не е от имунизацията ! ". Как да не е като на същото краче, на което му я биха имаше буца, а след това години наред не използваше тъкмо това краче пълноценно. Точно по този начин се основава недоверието към имунизациите с непоемането на отговорност , за нещо, за което родителите са поели такава. Държавата подлага на риск, а след това родителите се оправят сами. Няма обезщетение, има единствено обезсърчение. ", показа един от участниците в митинга.
Защо в България няма Фонд за обезщетение при нежелана реакция от ваксина? (ВИДЕО)
" В лекарската колегия се мълчи и няма публична статистика, тези хора не престават да бъдат невидими, в случай че не гори личната ти рогозка. Не сме срещу имунизациите. Не става въпрос за това. Ваксинирането би трябвало да е свободно, целесъобразно като политика на страната. ", разяснява различен участник.
Според доктор Атанас Гълъбов няма задоволително съпричастност от страна на лекарите при отразяването на страничните и нежелани реакции след слагането на ваксина и добави, че единствено в два случая е видял черно на бяло заболяване на дете да е прието в резултат на сложена ваксина.
Николина Кирилова показа, че не е антиваксър по разбиране, а по опит: " Когато се роди моето дете избирах персонален доктор няколко месеца. Проучвах при кой доктор да го запиша, избрах най-хубавия и му гласувах цялостно доверие, както би трябвало по принцип да се случва- да имаме вяра на лекарите и учителите. След всяка ваксина моето дете имаше реакции - първо персоналният доктор споделяше, че е прекомерно алчен, суче доста бързо и поради това се задушава. След това получи пролетна алергия, последваха обриви, до момента в който се стигна до злощастното слагане на Пентаксим - стартира да се задушава. Личният доктор сподели, че няма нищо ужасно - да му давам фенистил. После детето посиня и отидохме в Александровска болница и благодаря на лекарите там, които сподели, че в случай че се бях забавила още малко нямаше да е живо. Един месец беше с обрив от глава до пети и го лекуваме с кортикостероиди. "
Неведнъж самите представители на здравните управляващи у нас са признавали, че нежеланите реакции у нас не се рапортуват.
В края на май 2017 година професор Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания и народен съветник по микробиология съобщи: " Страничните нежелани реакции по закон в нашата страна се разказват от лекарите и би трябвало да бъдат докладвани на три места: в Националния център по заразни и паразитни заболявания, в Изпълнителната организация по медикаментите и във фирмата-производител на дадената ваксина ", уточни Кантарджиев тогава. Всяка година Центърът изготвя отчет за имунизационното положение на нацията, който включва броят сложени ваксини, и какви странични нежелани реакции са докладвани. Той даде за образец 2016-а година и имунизацията за морбили, паротит и рубеола, за която са разказани единствено две нежелани реакции. " За мен това е мощно понижена цифра. То значи, че лекарите нямат практиката да рапортуват нежеланите реакции, а би трябвало да се рапортуват. Защото когато лекари – последователи на антиимунизационните придвижвания, кажат:
Година по рано на 29 март 2016 година проф. Пилософ също призна обществено, че нежеланите реакции постоянно просто не се оповестяват от лекарите. Именно заради това измежду родителите се надигна неодобрение. Често персоналните лекари слагат повече от една ваксина на детето, а сред тях би трябвало да има най-малко месец, точно с цел да може да се наблюдава възможна нежелана реакция.
Д-р Ангел Кунчев: Специализирани проучвания преди ваксина рядко са нужни (ВИДЕО)
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР