Международен майстор Нургюл Салимова се класира за финала на Световната

...
Международен майстор Нургюл Салимова се класира за финала на Световната
Коментари Харесай

Страхотен успех: Българка е на финал за Световната купа по шахмат

Международен занаятчия Нургюл Салимова се класира за финала на Световната купа по шахмат за дами, която се организира в Баку. С това тя си обезпечи и присъединяване в шампионата на претендентките през 2024 година, който ще излъчи едната от двете участнички в идващия мач за международната купа при дамите.
 
В полуфиналите на Световната купа 20-годишната българка в профил поставената под номер 9 в схемата Анна Музичук от Украйна с 3,5:2,5 точки. В тайбрека по бърз шах, който се организира през днешния ден, тя се наложи с 2,5:1,5 точки, откакто в предходните два дни двете състезателки направиха ремита в партиите по типичен шахмат.
 
Салимова реализира пробив още в първата партия за деня. С черните фигури тя накара доста по-опитната Музичук да се съобщи на 32-рия ход, два хода преди да бъде матирана. Младата българка, която е номер 29 в стартовия лист, изигра срещата самоуверено, а черешката на тортата бе на 29-ия ход, когато игра Bf5. Тя остави топа си b8 непокрит, а международната шампионка в ускорения шахмат за 2014 година и двукратна международна шампионка в блица Музичук попадна в клопката на българката, след който към този момент нямаше по какъв начин да се измъкне от загубата.
 
Във втората партия, в която бе с белите, Салимова се нуждаеше от реми и изглеждаше покрай него, само че притисната и от времето българката направи няколко неточни хода в ендшпила. С пешка по-малко тя трябваше да се съобщи на 63-тия ход. Така Музичук изравни резултата на 2:2 и тайбрекът продължи с две партии на контрола 10 минути плюс 10 секунди за ход.
 
Салимова беше с белите фигури в първата от двете 10-минутни партии, а Музичук избра вид на признат Дамски гамбит. Украинката обаче очевидно не беше готова за такова начало и още след дебюта българката получи доста по-добра позиция. Салимова съумя да развие преимуществото си и още на 23-тия ход съумя да накара Музичук да се съобщи.
 
При втория си опит да затвори мача младата българка не трепна и направи реми на 33-тия ход с черните фигури, въпреки и да имаше позиция, в която умерено да търси и успеха.
 
Във финала на Световната купа, който ще се организира от 19 до 21 август, Нургюл Салимова ще се изправи против Александра Горячкина. 24-годишната рускиня е номер 2 в стартовия лист и игра във финала на първото издание на Световната купа за дами през 2021 година, когато отстъпи на сънародничката си Александра Костенюк. През 2020 година тя игра и в мача за международната купа при дамите, само че отстъпи на китайката Цзю Вънцзюн.
 
С класирането си за финала Салимова, която е някогашна международна шампионка за девойки до 12 години, си обезпечи най-малко 35 000 $ от наградния фонд на шампионата. Ако завоюва Световната купа, тя ще прибере още 15 000 $.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР