Международен екип от учени работи по съставянето на двуезични речници

...
Международен екип от учени работи по съставянето на двуезични речници
Коментари Харесай

Словното богатство на Учителното евангелие на Константин Преславски

 Международен екип от учени работи по съставянето на двуезични речници старобългарско-гръцки и гръцко-старобългарски към значимото средновековно произведение. Учителното евангелие е колекция от 51 беседи за неделните дни, включваща главно преводни текстове от Йоан Златоуст, Кирил Александрийски и други църковни отци. Едно от дидактичните слова, уводните и заключителните елементи на останалите и забележителната Азбучна молитва са истински авторски произведения на надарения литератор Константин. Учителното евангелие е едно от дребното непокътнати преводни творби от края на IX век, чийто преводач е прочут, а съчетанието от преводни и авторски текстове е плодородно за проучване на авторския жанр и преводаческото майсторство на книжовника. Азбучната молитва е един от първите поетични шедьоври в старобългарската литература и свидетелства за изключителната осведоменост и гений на създателя. 

Когато приказваме за преводната и истинската литература от това време, би трябвало да имаме поради, че старобългарският език се построява като литературен таман в „ лабораторията “ на първите ни книжовници. Затова и в един текст могат да се открият по няколко преводни разновидността на една и съща дума. Цялото това благосъстояние от думи и форми в Учителното евангелие ще бъде обработено, систематизирано и показано в печатен и цифров тип при завършването на плана. В процеса на работа се откриват и незнайни до момента ръкописи, съответстващи на старобългарския превод. 



Друг предстоящ резултат от дейностите по сформиране на речниците са програмни артикули за обработка на средновековни ръкописи, които са в развой на създаване и изпитване. Основната част от работата въпреки всичко е големият „ черен “ лексикографски труд на експертите, който се отплаща с резултата – речници, които са на практика неостаряващи, акцентира ръководителката на плана проф. Лора Тасева от Института за балканистика с център по тракология към Българска академия на науките.

Снимки – , ФБ профил и uchitelnoevangelie.eu
Учително еван
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР