Международен екип от астрономи успя да разгадае странните данни за

...
Международен екип от астрономи успя да разгадае странните данни за
Коментари Харесай

Тази планета е ключът към разгадаване на звездната система

М еждународен екип от астрономи съумя да разгадае странните данни за планетите към звездата HD 110067. Първоначалните наблюдения от спътника за проучване на директни екзопланети (TESS) на НАСА допускат съществуването на две планети. 

Последващи наблюдения откриват две необикновени планети. Необходими бяха по-подробни наблюдения с различен телескоп, с цел да се разкрие истината: една в действителност неповторима система от шест планети, оповестява IFLScience. 

Последните наблюдения бяха извършени с Cheops (CHaracterising ExOPlanet Satellite) на Европейската галактическа организация. HD 110067 е хазаин на шест планети, факт, който е впечатляващ самичък по себе си. Но това, което го прави още по-специален е, че орбитите на тези планети са в резонанс. Например, най-близката планета до звездата прави три обиколки за всеки две обиколки на втората най-близка, а втората най-близка прави три обиколки за всеки две от третата, изясняват учени.  

Astronomers Find a Beautiful 6-Planet System in Almost Perfect Orbital Harmony - ScienceAlert
— Kumaran (@ramanaku1)
Смята се, че резонансът поражда при започване на всяка планетарна система, само че елементарно се нарушава. Преминаваща звезда, конфликт или гигантска планета може елементарно да объркат конфигурацията. Но в тази система резонансът е останал неизменен от раждането си, преди повече от 4 милиарда години, показват специалисти. 

„ Смятаме, че единствено към един % от всички системи остават в резонанс. Показва ни девствената настройка на планетарна система, която е оживяла непокътната “, сподели Рафаел Луке от Чикагския университет пред IFLScience.  

Но не става дума единствено за проучване на системата като цяло. Става въпрос и за обособените планети. Шестте свята са субнептуни с радиус сред 1,94 и 2,85 пъти по-голям от този на Земята, разясняват откривателите. 



Екипът е съумял да записва съществуването на плътни атмосфери. Те обикалят към звездата за сред девет и 54 дни, което прави тази система супер компактна. Cheops към този момент е разкрил система от пет планети в резонанс. 

Известни са сходни компактни системи като TRAPPIST-1, която е на 40 светлинни години от нас. HD 110067 е с 20 % по-тъмен от нашето Слънце, само че когато се вземат поради сравнителните размери и дистанции, той в последна сметка е 10 000 пъти по-ярък във забележима светлина от TRAPPIST-1, показват специалистите. Те допълват, че звездата е на 100 светлинни години. По думите им това е най-ярката известна звезда, към която обикалят повече от четири планети. 

„ Количеството светлина, което получаваме от тази звезда, е по-голямо от това, което получаваме от други звезди, привлекли доста планети “, споделя професор Енрик Пале от Instituto de Astrofisica de Canarias (Институт по астрофизика на Канарските острови - дословен превод от англ. ез. - бел.ред.) по време на конференция. 

6-Planet Harmony Solves Mystery Of Peculiar Star System
— IFLScience (@IFLScience)
Комбинацията от бляскавост на звездите и разширени атмосфери прави тази система идеална за проучване на състава на атмосферата на субнептуните. Ние нямаме този тип планети в нашата Слънчева система, само че те са доста постоянно срещани във Вселената, афишира ученият от института.  

„ Тези директни системи костват тежестта си в злато. Тъй като те минават пред звездите, ние получаваме цялата тази спомагателна информация, като да вземем за пример доста прецизен радиус и можем да получим звездна светлина, филтрираща през атмосферата, което ни разрешава да измерваме атмосферните съставки – молекулите “, споделя доктор Хю Осбърн от университета в Берн по време на конференцията. 

Бъдещата работа ще накара екипа да уточни масите на планетите, което ще обезпечи визия за природата на субнептуните. Учените се надяват да изследват и атмосферите. Това е съвършена система за проучване на " Джеймс Уеб ". Екипът показва, че галактическият телескоп сега е единственият, който може да характеризира атмосферата на всичките шест планети. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР