Международен екип от астрономи откри първия газов гигант в орбитата

...
Международен екип от астрономи откри първия газов гигант в орбитата
Коментари Харесай

Откриха гигантска планета край бяло джудже за първи път

Международен екип от астрономи откри първия газов колос в орбитата на горещо бяло джудже. Планетата орбитира толкоз близо, че безусловно се изпарява и оставя ясно открояващи се химични следи към звездата. Именно с помощта на тях астрономите съумяха да разпознават наличието ѝ.

Белите джуджета са останки от звезди като нашето Слънце. Когато тези звезди стартират да се трансформират в червени колоси, те губят външните си пластове. В един миг тяхното извънредно компактно ядро се оголва и те стават бели джуджета. Обикновено са заобиколени от дискове, цялостни с планетезимали (скалните строителни блокове на планетите) и остатъчен газ от атмосферата на звездата.

Екип, управителен от Борис Гленсике от университета „ Уоруик “, Англия изследва почти 7000 бели джуджета, включени в Sloan Digital Sky Survey, и открива едно, което се отличава от всички останали. Астрономите виждат невероятен химически състав в региона на WDJ0914+1914. Допълнителните наблюдения, направени с Много огромния телескоп (VLT) на Европейската южна обсерватория, удостоверяват съществуването на водород, О2, сяра и даже на излъчвания, идващи от диска към звездата. На базата на откритите химикали екипът осъзнава, че мощната ултравиолетова емисия от звездата безусловно унищожава атомите в атмосферата на една сходна на Нептун планета.

“Това бе едно от тези открития, направени по случайност – споделя проф. Гленсике, началник на проучването. – Знаехме, че нещо необикновено се случва в тази система и предполагахме, че е обвързвано по един или различен метод с планетарна останка. “

Газовият колос се намира на към 10 млн. километра от звездата. Той прави орбитата си единствено за 10 дни. Температурата на звездата е 5 пъти по-висока от тази на Слънцето – т.е. тя безусловно „ сварява “ намиращата се наоколо планета и последователно разяжда атмосферата ѝ (като почти 3000 тона от този материал се озовава в диска).

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР