Международен екип от астрономи откри неизвестен досега източник на прах

...
Международен екип от астрономи откри неизвестен досега източник на прах
Коментари Харесай

Астрономи откриха нов източник на звезден прах

Международен екип от астрономи откри незнаен до момента източник на прахуляк във Вселената - характерен тип свръхнова, която взаимодейства с газ от обкръжението си.

Звездният прахуляк, именуван също галактически, образува градивните блокчета на скалистите планети, като Земята, и даже на самия живот. Един от най-големите въпроси за експертите обаче е какъв тип звезди го образуват и по какъв начин.

Свръхновите са мощни гърмежи в космоса през последните стадии от живота на някои звезди. Експлозията от вид Ia, която е във фокуса на проучването, е допустима в двойна звездна система.

Според английски учени ударната вълна, породена от детонацията на тази свръхнова, се разрушава в материал, изхвърлен преди този момент от едната или от двете звезди, създавайки нов галактически прахуляк.

Учените от Факултета по физика и астрономия към Университета в Кардиф са следили през първите три години след детонацията й свръхнова в спирална вселена на към 300 милиона светлинни години от нас. Според тях тя е една от най-плодотворните, произвеждащи прахуляк.

Досега откривателите са търсели тези по този начин наречени заводи за прахуляк измежду свръхнови от вид II - солидни звезди, които експлодират в края на късия си живот посредством развой, прочут като колапс на ядрото.

Професор Хейли Гомес, началник на Факултета по физика и астрономия към Университета в Кардиф и един от съавторите на проучването, споделя: " В тази работа откриватели от целия свят използваха голям брой телескопи, които могат да търсят както във забележимата, по този начин и в инфрачервената светлина, с цел да следят необичаен тип астрономическо събитие, което се случва, когато доста остаряла, мъртва звезда с малко по-масивна и по-млада звезда-спътник експлодира. Титаничната ударна вълна на детонацията се разрушава в материал, изхвърлен преди този момент от едната или двете звезди, и този конфликт води до основаването на нова партида галактически прахуляк ".

Учените са изследвали свръхнова вид Ia, наречена SN2018evt, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Изследването ни на SN2018evt сподели, че единствено 1041 дни след детонацията се образува голямо количество галактически прахуляк, равно на 1% от масата на Слънцето. Това може да изясни изобилието на прахуляк, което следим в тези странни елиптични галактики ", прибавя проф. Гомес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР