Международен екип от астрономи откри най-малката известна досега звезда, която

...
Международен екип от астрономи откри най-малката известна досега звезда, която
Коментари Харесай

Откритие: Най-малката звезда е само 7 пъти по-голяма от Земята

Международен екип от астрономи откри най-малката известна до момента звезда, която също се оказва съставен елемент на двойна система. Откритието се оповестява в публикация, оповестена в списание Nature Astronomy.
Посочва се, че най-малките звезди са горещи субджуджета, които изгарят хелий в ядрата си и нормално се срещат в космически звездни групи.

Това опровергава предходните възгледи, че най-малките звезди са червени джуджета.

Новооткритото горещо субджудже е част от двойна звездна система, известна като J0526, ситуирана на почти 2760 светлинни години от Слънцето. Звездата беше наречена J0526B, а нейният сателит е бяло джудже - J0526A. Субджуджето е съвсем седем пъти по-голямо от Земята, което значи, че е по-малко от Сатурн. Освен това има повърхностна температура от към 2226 градуса по Целзий и обикаля към по-голямата звезда на всеки 20 минути - най-кратката известна бинарна орбита.

Поради неповторимите си характерности, по-голямото бяло джудже не може да се види, само че откривателите потвърдиха съществуването му, като означиха деформации в орбитата на по-малката звезда.

Откриването на J0526B оспорва теориите за размера и природата на звездите и повдига опцията те да са по-малки, в сравнение с се смяташе, и да имат незнайни свойства. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР