Международен екип астрономи са изяснили, че Вселената изработва два пъти

...
Международен екип астрономи са изяснили, че Вселената изработва два пъти
Коментари Харесай

Вселената бавно умира, унасяйки се във вечен сън

Международен екип астрономи са изяснили, че Вселената създава два пъти по-малко сила, в сравнение с преди 2 милиарда години.

Това приказва, че Вселената постепенно, само че умира, се споделя в публикация, оповестена в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

„ Като се стартира с тази ера, Вселената е обречена на изцеждане и гибел – напреднала възраст, която ще продължава постоянно. Всъщност тя се е проснала на дивана, завила се е с одеяло и се е приготвила да заспи безконечен сън “, споделя Саймън Драйвър (Simon Driver) от Международния център за радиоастрономически проучвания (ICRAR) в Западна Австралия.

Както отбелязва астрономът, самичък по себе си фактът, че Вселената последователно гасне и умира, не е изобретение – астрофизиците го подозират от края на 90-те години на предишния век, само че самите елементи на този развой, неговата скорост и мащаби оставаха неизучени.

Драйвър и сътрудниците му удостоверили, че той фактически се случва, и съумели да оценят скоростта на угасване на Вселената, като наблюдавали околните галактики благодарение на няколко десетки наземни и орбитални телескопи, като се стартира от радиовълните и се приключи с ултравиолетовия диапазон.

Общо астрономите са оценили силата на излъчването от 220 000 галактики, ситуирани на два милиарда светлинни години от Земята. Като съпоставили тяхната бляскавост в разнообразни интервали от време, създателите на публикацията съумели да оценят какъв брой сила приблизително са изработвали звездите в предишното.

Оказало се, че преди 2,3 милиарда години околната Вселена, в случай че се съди по галактиките, чиято светлина е достигнала до Земята за аналогично време, е изработвала към два пъти повече от забележимото излъчване и други форми на сила, в сравнение с през днешния ден.

Това значи, че Вселената фактически угасва и че след към 100 трилиона години, когато последните червени джуджета изчерпат своите ресурси от „ звездно гориво “, тя дефинитивно ще премине в „ мъртво “ положение – по този начин наречената ера на изродяване, и ще стане доста тъмна.

По това време, както изясняват учените, единствените „ поданици “ на галактиките и целия свят ще бъдат изродени обекти – черни дупки, бели джуджета, кафяви джуджета и неутронни звезди – а също по този начин и последните оживели планети.

След квадрилион години планетите ще бъдат разрушени, а след 10 квадрилиона години белите джуджета и неутронните звезди ще се слеят със свръхмасивните черни дупки в центровете на техните галактики.

Тогава ще стартира предпоследната ера в живота на Вселената – ерата на черните дупки, която ще приключи след невъобразимо дълго време – 2 х 10 на 99 степен години. За това време всички съществуващи черни дупки ще се изпарят вследствие на лъчението на Хокинг и Вселената в този миг ще бъде населявана от електрони, фотони и позитрони.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР