Между първи и шести клас тя тренира художествена гимнастика, но

...
Между първи и шести клас тя тренира художествена гимнастика, но
Коментари Харесай

Пламена Миткова, която се закани да стане световна шампионка и го направи

Между първи и шести клас тя тренира художествена гимнастика, само че преценя, че не се развива задоволително в този спорт. Затова се насочва към леката атлетика и опитва всички нейни дисциплини. В последна сметка се стопира на скока на дължина и още преди да приключи гимназия доближава международния връх.

Тя е Пламена Миткова , която в събота завоюва златния орден в дългия скок на Световното състезание по лека атлетика до 20 години в Кали, Колумбия. С триумфа си тя затвърди наклонността пловдивчанки да печелят трофеи за България на това равнище. Преди нея златни медали от международни по лека атлетика до 20 години печелят Тезджан Наимова и Александра Начева .
 Пламена Миткова прави опит по време на надпреварата по дълъг скок в Кали, Колумбия.
В събота 17-годишната Миткова съумя да задмине персоналния си треньор Ивайло Русинов , който през 1999 година остана на второ място в тройния скок на шампионата по лека атлетика до 20 години в Анси, Франция.

Неговата възпитаничка победи конкуренцията в Колумбия с резултат от 6,66 метра при третия си опит. Това беше и най-хубавият резултат в кариерата на Пламена до момента. Среброто остана за колумбийката Наталия Линарес с достижение от 6,59 м и италианката Марта Амуин Амани с 6,52 м.

Надпреварата в Кали беше сполучлива и за балканския първенец в скока на височина Божидар Саръбоюков , който завоюва сребърен орден с резултат от 2,10 м от третия опит.

Миткова даде поръчка за спечелването на златния орден още при започване на тази година, когато оглави международната класация в дългия скок при девойките. По този мотив тя се закани още през май пред, че в Кали “ще гоним златен орден ”.

“Много се веселя от триумфа, който реализирах. Подготвях се цяла година за международното и го чаках. Състезанието беше прелестно, ситуацията беше прелестна, всичко се разви, както трябваше ”, сподели Пламена след награждаването, Тя насочи благодарности към треньора си Ивайло Русинов и към Българската федерация по лека атлетика за поддръжката им.

Миткова е една от огромните очаквания на българската лека атлетика. През март тя беше измежду отличените като най-хубави млади спортисти през 2021 година дружно със скачачите Борис Линков и Димитър Ташев.

През предходната година Пламена стана двукратна балканска шампионка за девойки под 18 години, завоюва сребърен орден в скока на дължина на балканския шампионат в зала под 20 години и бронз в същата дисциплинираност навън.

Лекоатлетката признава, че обича всички спортове и по време на лагери постоянно играе волейбол, да вземем за пример. Интересува се и от баскетбол, и от футбол.

Миткова възнамерява да продължи да се състезава в скока на дължина и откакто приключи учебно заведение: “Докато виждам, че се развъртвам и мога да пъдя високи достижения, ще не преставам да се състезавам. ”
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР