Между Армения и Азербайджан се случи това, което се нарича

...
Между Армения и Азербайджан се случи това, което се нарича
Коментари Харесай

Пашинян започва капитулация пред Азербайджан

Между Армения и Азербайджан се случи това, което се назовава „ дълго чакано историческо събитие “. За първи път от десетилетия страните реализираха съглашение по какъв начин да бъде прокарана държавната граница посред им. Арменският министър председател Пашинян твърди, че арменците би трябвало да се радват на това, само че в реалност в селата избухнаха митинги. И в действителност нещата за Армения не са по никакъв начин розови.

Късно в петък вечерта прессекретарят на азербайджанското външно министерство Айхан Хаджизаде сподели, че след осмото съвещание на държавната комисия за делимитация на арменско-азербайджанската граница Ереван се е съгласил да върне на Азербайджан четири села, следени преди този момент от Армения.

„ Дългоочаквано историческо събитие. В резултат на осмото съвещание на държавните комисии за делимитация на държавната граница сред Азербайджан и Армения, Ереван се съгласи да върне четири азербайджански села, които са били окупирани от началото на 90-те години на предишния век “, написа прессекретарят на Министерство на външните работи на профила си в “Екс ”. От кабинета на арменския министър-председател също по този начин обявиха, че за първи път ще се появи демаркационна граница сред Армения и Азербайджан, която ще бъде ситуирана в региона на Тавуш.

Комисиите на двете страни по-рано се договориха за демаркация на границата сред селищата Баганис (Армения) - Баганис Айръм (Азербайджан), Воскепар (Армения) - Ашаги Аскипара (Азербайджан), Киранц (Армения) - Хейримли (Азербайджан) и Беркабер (Армения) - Къзъл Хаджили (Азербайджан). След демаркацията на границата контингентите на въоръжените сили на Армения и Азербайджан ще бъдат сменени от гранични войски.

Ден по-рано арменският министър председател Никол Пашинян посети противоречивите села и се срещна с локалните поданици. Той се закле в децата и изясни, че близостта на Азербайджан би трябвало да радва, а не да плаши жителите на пограничните арменски села.

Очевидно обаче не е било допустимо да се убедят локалните поданици в това. С настъпването на мрака, когато в Тавуш дойдоха публични известия от Баку и Ереван, в селата започнаха безредици. Жителите на Воскепар, Беркабер и Киранц блокираха единствената стратегическа автомагистрала, която свързва Армения с Грузия, по-нататък с Русия и като цяло с външния свят. Допълнителни полицейски сили от Гюмри и Ереван са изпратени в Тавуш.

Строго видяно, сега никой не знае какво тъкмо е контрактувано вследствие на последния кръг договаряния за демаркация на границата. Индикациите варират. В Баку приказват съответно за прекачване на села, а Арцвашен, някогашният арменски анклав, който Азербайджан държи от началото на 90-те години, не е в този лист.

На среща с локални поданици във Воскепар, Пашинян беше запитан за ориста на Арцвашен, на което той още веднъж показва картоненото очертание на Армения, което носи със себе си, и се опита да прикрепи към него дребен Арцвашен. В Ереван не споделят нищо за прекачване на села, там приказват единствено за „ демаркация “ на границата сред обитаемоте места, както тези, в които фактически има локално население, по този начин и тези, които са изоставени.

Според Пашинян никакви села, нито „ живи ”, дружно с хора (Воскепар), нито празни (Арцвашен), няма да бъдат трансферирани на Азербайджан. Според казаното от него по време на визитата му в Тавуш, Азербайджан получава полета в долината към река Киранц покрай селата Воскепар, Беркабер и Киранц, без да дава нищо в подмяна. В същото време арменските въоръжени сили се придвижват оттатък остарялата „ руска “ демаркационна линия някъде по-дълбоко и вследствие на демаркацията там ще останат единствено граничари.

Това се дефинира като огромен дипломатически триумф, защото ще бъде първият публично дефиниран сектор от границата сред двете воюващи страни.

От военна позиция обаче протичащото се е доста по-сериозно, в сравнение с от дипломатическа. Азербайджанските въоръжени сили в последна сметка ще получат надзор над преобладаващата планинска верига, което ще обезврежда цялата отбранителна система в северната част на Армения, която преди се смяташе за непревземаема. Освен това към момента не е казано навръх какво разстояние би трябвало да бъдат изтеглени арменските войски и дали азербайджанската страна поема сходно обвързване.

Арменските села се оказват обкръжени (територията на Азербайджан е вклинена надалеч на запад от Воскепар) и са лишени от икономическата си основа: долините и пасищата, които преди този момент са били употребявани от жителите на тези села в продължение на стотици години, са завладяни над Азербайджан. В същото време Азербайджан не напуща арменската котловина над Беркабер, която окупира преди тридесет години.

Стратегическата автомагистрала, свързваща Ереван с външния свят, е под контрола на Азербайджан. Това е имот с повърхност от към 4,5 кв.м. км.

Отделна е историята с единствения мост през реката при село Киранц, който в действителност би трябвало да отиде към Азербайджан, само че се твърди, че арменската страна ще продължи да го управлява. Всъщност арменските въоръжени сили би трябвало да се отдръпват през реката и няма да могат физически да управляват моста. Там също така арменските войски би трябвало да изоставен позиции южно от село Къзъл Хаджили и да се отдръпват към Беркабер или даже оттатък него. От тази страна планинската верига ще бъде изцяло изгубена.

На север арменските войски напущат село Баганис Айръм и всички позиции пред подножието на билото, което автоматизирано отрязва Армения от външния свят и я лишава от старите ѝ отбранителни позиции по линията на прикосновение. Освен това единственият основен газопровод до Гюмри и Ереван от Русия (през Грузия) минава под контрола на Азербайджан.

Никол Пашинян даде обещание да построи нов път, заобикаляйки отстъпените територии. Без този път Армения се оказва изцяло откъсната от външния свят.

Все още не е явен моментът на осъществяване на оповестените съглашения. Ако Азербайджан упорства (а ще го направи), тогава азербайджанските войски ще заемат нови позиции в границите на една седмица. Арменските отбранителни линии в този регион просто ще престанат да съществуват.

Все още не е оповестено кои карти ще бъдат употребявани за демаркация, какви правила са в основата на този развой и кой ще следи и ревизира точността на осъществяване на споразуменията.

Сега Армения просто отстъпва територия, без да получава нищо в подмяна. Това не е демаркация на граница, а в действителност капитулация.

Дори територията, принадлежала на Армения съгласно руските карти (долината северно от Беркабер), не ѝ се връща. И тогава на какъв принцип ще се основава демаркацията на границата освен в Тавушския сектор, само че и изобщо по цялата линия на прикосновение? Този принцип към този момент не се вижда. И по тази причина думите на Пашинян, че това ще е първият сектор от границата, където ще бъдат ситуирани граничари, нямат никаква стойност.

За страдание, има всички учредения да се счита, че сме изправени единствено пред началото на огромен развой на отстъпки на арменска територия (в границите на Арменската ССР) на Азербайджан. Следващият сектор ще бъде южният сектор - „ Зангезурският кулоар “, макар че към момента има противоречиви позиции в центъра край езерото Севан, в Джермук и Ехегнадзор.

Ако държавното управление на Пашинян продължи да върви по пътя на пълзящо предаване на територии, то до есента картата на Закавказието може да се промени до неразбираемост. А картоненото очертание на Армения, което Пашинян непрекъснато носи със себе си в джоба си, напълно скоро ще стане част от историята.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед16710Д-р Мариян Карагьозов: Вижда ли се краят на ерата Ердоган след локалните избори в Турция?Алтернативен Поглед13593Д-р Мариян Карагьозов: Ще има ли серпантина на ескалацията на израелско-иранския спор?Алтернативен Поглед46803В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подписаха Споразумение за общо явяване на идните избориАлтернативен Поглед34313Доц. Григор Сарийски за Европейски Съюз: Не може да има попътен вятър за транспортен съд, който няма посока!Алтернативен Поглед26703Доц. Григор Сарийски за еквилибристиките на Асен Василев с бюджетаАлтернативен Поглед555629Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед185236Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед129121 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР