Между 80 и 180 хиляди медици са изгубили битката с

...
Между 80 и 180 хиляди медици са изгубили битката с
Коментари Харесай

СЗО: Между 80 и 180 000 медици са изгубили битката с Covid-19

Между 80 и 180 хиляди медици са изгубили борбата с Covid-19 за интервала януари 2020 - май 2021 година. Това са стряскащите данни на Световната здравна организация. Според нея, лекари и сестри би трябвало да се имунизират с преимущество.

В световен мащаб има почти 135 милиона лекари, сестри, санитари. Според документа на СЗО, чийто изводи се основават на информация от 119 страни, двама от всеки петима медици са изцяло имунизирани.

Има обаче големи разлики във връзка с географските райони. В Африка да вземем за пример на всеки 10 лекари, ваксиниран е един, в богатите страни те са 8 от 10.

" Ако на срещата на Г-20 в Италия най-богатите страни в света не съумеят да се активизират и да провеждат незабавни доставки на ваксини за неимунизираните, епидемиологичното, икономическото и етичното занемаряване на отговорностите ще засрами всички ни. ", кза Гордън Браун, дипломат на СЗО.

Общият брой на жертвите на коронавирусната пандемия наближава към този момент 5 милиона . Потвърдените случаи досега са 241 886 635, а 4 919 755 от инфектираните са умряли.

Според калкулации на Франс прес трите страни с най-вече смъртни случаи са Съединените щати (731 265), Бразилия (604 228) и Индия (452 811). Следват Мексико, Русия, Перу, Индонезия, Англия, Италия и Колумбия. Сред страните в тази десетка Индия, Перу, Индонезия, Италия и Колумбия регистрират спад в смъртността на седмична база, останалите - нарастване.

Нищо чудно пандемията да продължи " в течение на огромна част от 2022 година ", тъй като бедните страни не получават задоволително ваксини, съобщи Брус Ейлуърд, консултант на шефа на СЗО.

Международната стратегия Ковакс, осигуряваща ваксини за най-бедните страни, предвиждаше до края на годината да им достави 2 милиарда дози, само че към този момент е разпратила едвам 371 милиона дози.

По данни на СЗО до сряда в света са сложени общо 6 655 399 359 дози ваксина.

Организацията заяви още, че предходната седмица е имало 7-процентно нарастване в броя на новите случаи на ковид в Европа, единствения район с регистрирано покачване по този индикатор.

Здравната организация на Организация на обединените нации уточни, че за интервала са регистрирани към 2,7 милиона нови случая на КОВИД-19 и над 46 000 умряли, ниво, което е сходно с данните за предходната седмица. Най-много нови случаи има във Англия, Русия и Турция.

Рекорден брой новозаразени във Англия за първи път от юли - те са над 50 хиляди за денонощие. От началото на седмицата здравните управляващи желаят връщане на част от коронавирус рестриктивните мерки. Според държавното управление обаче, обстановката е под надзор. Властта прикани всички, за които третата, подсилваща доза е целесъобразна, да се възползват.

Премиерът на Нова Зеландия разгласи, че строгите карантинни ограничения ще бъдат свалени едвам откакто 90% от популацията на островната страна. За денонощие там са регистрирани 129 нови случая - рекорден брой за трети път тази седмица.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР