Между 80 000 и 100 000 души (съответно по данни

...
Между 80 000 и 100 000 души (съответно по данни
Коментари Харесай

Австрия се мобилизира срещу 12-часовия работен ден

Между 80 000 и 100 000 души (съответно по данни на полицията и на синдикатите) стачкуваха през днешния ден във Виена против проектите на държавното управление на десницата и крайната десница да усили оптимално позволеното работно време до 12 часа дневно и 60 часа седмично, съобщи Агенция Франс Прес.

Шествието, проведено от могъщото Обединение на австрийските профсъюзи, се разпръсна без произшествия, откакто доближи площада на Героите в сърцето на австрийската столица. Това е първата толкоз огромна готовност от идването на власт на младия реакционер Себастиан Курц отпред на държавното управление в края на 2017 година.

Според държавното управление мярката има за цел да направи фирмите по-конкурентоспособни. Очаква се тя да бъде утвърдена от Народното събрание в четвъртък макар рецензиите на синдикатите и даже на Католическата черква.

Нормалното работно време в Австрия в този момент е 8 часа дневно и 40 часа на седмица. Максимално позволената дълготрайност на работното време е 10 часа дневно и 50 часа седмично. Правителството желае да я усили надлежно до 12 и 60 часа.

Под натиска на опозицията кабинетът внесе промени в първичния план, твърдейки че такава дълготрайност може да има единствено на доброволна основа.

Промените в общественото право в Австрия обичайно са плод на договаряния сред обществените сътрудници, по тази причина настоящето предпочитание на държавното управление да ги направи напряко по парламентарен път се приема изключително зле от синдикатите, отбелязва Агенция Франс Прес.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР