Между 5 и 10% повече туристи ще посетят България през

...
Между 5 и 10% повече туристи ще посетят България през
Коментари Харесай

Очакваме между 5 и 10% повече туристи през лятото

Между 5 и 10% повече туристи ще посетят България през лятото на 2018 година . Това съобщи пред публицисти във Велико Търново зам.-министъра на туризма Любен Кънчев.

Според Кънчев нарастването ще е въз основата на данните от предходната година, когато броят на задграничните гости у нас е бил рекорден. По думите му сходна наклонност се следи в последните няколко летни сезона.

И през актуалната година най-вече туристи се чакат от Германия, Сърбия, Гърция, Франция, Англия, Румъния и Русия.

„ Културният туризъм в България постоянно е съществувал под разнообразни форми, само че съгласно мен е доста значимо той да бъде подсилен централно. В момента се намираме във Велико Търново и няма по какъв начин да не загатна, че когато човек посети остарялата столица това е просто един празник за душата, единствено да минеш през Търново е наслаждение. Има културен туризъм в България, само че ние би трябвало да го модернизираме “, сподели още Любен Кънчев, представен от " Фокус ".

Той акцентира, че преди туризмът у нас се е развивал като планова стопанска система, а в последните години към този момент е пазарна стопанска система. Това ще спомогне за напредъка на сектора, само че с малко по-бавни темпове.

Той напомни, че напълно на скоро се организира среща на министрите на туризма от Европейския съюз и други страни, партниращи на Европейски Съюз. По думите му тя е била извънредно ползотворна. „ Една от значимите тематики, които засегнахме, беше консолидиране на туризма на Балканите. Дискутирахме и това да бъдат основани дестинации по модела на 100-те български национални обекти. Всички си спомняме каква роля имаха те в България. Инициативата на министерството е тази концепция да се разрасне в европейски мащаб “, сподели още зам.-министъра.

Той изрази мнение, че по този метод българските туристически обекти също ще добиват по-голяма известност и ще станат по-примамливи. На срещата е взето решение и за основаване Финансов фонд за туризъм към Комисията на Европа, като самодейността е поета от Хърватия.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР