Между 30 и 50 сантимера снежна покривка ще натрупа в

...
Между 30 и 50 сантимера снежна покривка ще натрупа в
Коментари Харесай

Проф. Рачев: Очаква ни нова ледена епоха

Между 30 и 50 сантимера снежна завивка ще натрупа в планините. Бялата тога ще бъде най-дебела в Рило-Родопския масив - такава смразяваща прогноза направи климатологът проф. Георги Рачев.

Студено и с доста слънце се чака да бъде в планините у нас от неделя до сряда. " Условията за ски стават все по-добри ", означи професорът, представен от " Телеграф ".

След високите температури в петък ни очаква нова ледена ера. Над цяла България днес ще се образува снежна завивка.

В низините тя ще бъде алегорична – сред 1 и 5 сантиметра. По-значителна ще е тя в Централна Северна България, Предбалкана и високите котловинни полета на Югозападна България, където се чака да е сред 10 и 15 сантиметра.

Постепенно ще се захлажда и в събота рано сутрин температурите ще бъдат негативни. Първоначално ще захладнее в Северна България, а по-късно това ще стане и в Южна. До полунощ валежите над цяла България ще спрат. " Ще се откри мразовито време ", предизвести проф. Рачев.

" В неделя ни чакат ниски негативни температури сред минус 3 и минус 8 градуса. В затворените полета температурите ще паднат до минус 10-минус 12 градуса. Толкова мразовито ще бъде и в понеделник, и във вторник.

Затопляне се чака в сряда, когато минималните температури ще бъдат малко под нулата и до 5 градуса, а оптималните ще стигат 7-10 градуса.

До края на другата седмицата ни чака типично зимно време с негативни и близки до нулата температури. Положителните пък ще бъдат сред 2 и 7 градуса.

В четвъртък е допустимо да ни чака стопляне, като оптималните температури могат да надвишават и 10 градуса, след което през уикенда отново се чака захлаждане ", сподели проф. Рачев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР