Между 28 май и 6 юни в София се провежда

...
Между 28 май и 6 юни в София се провежда
Коментари Харесай

Фестивалът „Антистатик“ събира творци от различни държави

Между 28 май и 6 юни в София се организира 14-ото издание на „ Антистатик “. Мотото на интернационалния фестивал е " Все по-близо ".

Фестивал за модерни танц и пърформанси (представления) стартира през 2008 година, като една самобитна платформа на български представления, а втората година, откакто се питали дали отново ще създадат сходен фестивал за танцово изкуство им хрумнало, че е по-добре да поканят и чужденци.

 Брошура на интернационалния фестивал за актуален танц и пърформанс „ Антистатик “ Снимка: Теодора Симова

Гости на фестивал тази година са хореографи и танцьори от разнообразни точки на света. Сред тях са имена като Паула Розолен, Кевин Джийн, Меган Бридж, Томи Паазонен, Вили Прагер, Симона Дяконеску. „ Международният фестивал за актуален танц и пърформанс “ се реализира с поддръжката на Министерството на културата и Фонд за танцови копродукции, финансиран е от Федералния държавен комисар за просвета и медии на Германия.

" Все по близо сме до задачата да срещнем публиката с едни от най-интересните международни имена от актуалния танц и пърформанс . Все по-близо сме да срещаме професионалната сцена с уоркшопите, които предлагаме с разнообразни практики в областта на актуалния танц и пърфоманс ", сподели Вили Прагер.

 Хореография на зрелище „ По създание “ на Кевин Джийн Снимка: Теодора Симова

Предизвикателство е да се провежда подобен фестивал в пандемични времена, тъй като ние до последния миг не знаехме кой може да пристигна, добави за предаването " Нощен небосвод " Стефан Щерев.

" Чисто логистично преди да вземем артистичното решение дали ние като селектори сме подготвени да поканим несъмнено зрелище трябваше да си дадем доста ясно сметка дали това е допустимо изобщо . Така че предизвикването беше огромно, имайки опит от предходната година, когато доста от гостите на българската танцова платформа не пристигнаха по обясними аргументи. Затова трябваше доста бързо да действаме и да преорганизираме работата си и представянето си като преминахме в едно хибридно показване много онлайн и с българска аудитория, която да вижда какво се случа и да поддържа артистите, които се демонстрират. Не е елементарно да се мисли в такава обстановка, само че не сме тръгнали да го вършим, тъй като е елементарно, тъй като ни провокират тъкмо и като изкуството, което представяме ".

 Разговор среща с хореографката Паула Розолен от Германия и нейният екип след представлението „ Знамена “ Снимка: Теодора Симова

По думите на Ива Свещарова " Антистатик " е фестивала, който всяка година се пробва да покаже на софийската аудитория най-новите търсения в артистичното поле и да запознае публиката с към този момент наложили се имена, само че също по този начин и с млади хореографи и танцьори.

" Фестивалът ще завърши на 6 юни. До тогава имаме още три продукции, които ще могат да бъдат видени. Едната е на 4 юни - ретроспекция - " Пет сола за пет десетилетия " на хореографа Томи Паазонен . Едно извънредно персонално, доста внимателно и мощно зрелище на Тони, неговата история е доста любопитна, тъй като след случай се постанова да слезе от сцената. Той е бил един от водещите солисти във значими танцови трупи, само че след този случай минава напълно в областта на хореографията и през последните 24 години работи напълно като хореограф. Идва миг, когато си сподели, че нещо му липсва и това е сцената. Връща се още веднъж и основава тези " Пет сола за пет десетилетия ", добави Свещарова. 

 Танцов уъркшоп и диалог с Меган Бридж от Съединени американски щати и с модератора Зорница Стояноваж Снимка: Теодора Симова

Цялото изявление можете за чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР