Между 22-25 юни над 25 отбора от Румъния и oт

...
Между 22-25 юни над 25 отбора от Румъния и oт
Коментари Харесай

€10 000 награда за есетра-гигант, уловена в легендарно езеро на 20 километра от Силистра

Между 22-25 юни над 25 тима от Румъния и oт чужбина ще се състезават за улов на най-големите есетри в Европа. Първата купа, отдадена на есетровия лов на риба в Европа, ще се организира в окръг Кълъраш, на " Сърулещ ", известното езеро, в което се крият същински " чудовища ". Голямата премия е примамлива, тя е на стойност 10 000 евро. Таксата за присъединяване в надпреварата е 1000 евро.

" Като се има поради огромният брой есетри, които живеят в езерото и обстоятелството, че треската е най-големият див звяр в сладководни води в света, възможностите да се хване една от тези живи вкаменелости са много положителни. Най-голямата тресчица в езерото тежи до 300 кг, това означва, че езерото " Сърулещ " е дом на най-голямата сладководна риба в Европа ", споделиха уредниците от Beluga Farm Grup.

№ 1 в света

Езерото " Сърулещ ", известно със Световните купи за лов на риба на шаран се намира на към 20 километра от Силистра. Именно в него са уловени риби, поставили два международни върха: елементарен шаран (34,5 кг) и огледален шаран (37,3 кг).

Живата примамка е строго неразрешена

Според разпоредбите на надпреварата риболовът ще се организира сред 9.00 и 19.00 часа. Като уловената риба ще се извежда на брега. Снимането на рибите ще бъде наложително във водата, след измерването на рибата. Задължително е улавянето, обработката, снимането и стартирането на рибата да се правят извънредно деликатно. След освобождение рибата би трябвало да си тръгне сама, без натискане, с цел да бъде несъмнено, че рибата се е възстановила и не е била хваната във водораслите или на брега.

Появили се преди 200 милиона години

Есетрите са античен тип мигриращи риби, които през днешния ден са на ръба на изгубването. В момента 25 есетрови типа населяват крайбрежните води, реките и езерата на северното полукълбо. Басейнът на река Дунав е запазил някои от най-важните популациите на есетри в света, коментират от природозащитната организация WWF.

Кратка история на есетрите по Дунав

Въпреки че са надживели динозаврите, през днешния ден есетрите са измежду най-застрашените животни, включени в Червената книга на застрашените типове на Международния съюз за запазване на природата. Още при започване на XVI в. уловът на моруна в междинното течение на Дунав понижава, а през XVIII в. риболовът на мигриращи есетрови риби в Горен Дунав напълно замира.

Долното течение на реката продължава да бъде последната цитадела на есетрите до внезапното им понижаване през минали век. В България общият годишен улов спада от 63,5 тона през 1940 година до 25,3 тона през 1995-2002 година В наши дни пет от шестте локални дунавски типове се дефинират като сериозно застрашени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР