Между 20 и 26 април 2020 г. София за първи

...
Между 20 и 26 април 2020 г. София за първи
Коментари Харесай

50 000 лева е наградният фонд на първия международен кларинетен конкурс в София

Между 20 и 26 април 2020 година София за първи път ще бъде хазаин на интернационален кларинетен конкурс на името на проф. доктор Сава Димитров - създател на българската школа и музикант оставил диря в развиването на музиката в международен мащаб.

Общият награден фонд на събитието, който включва парични и предметни награди, е близо 50 хиляди лв., оповестиха уредниците. По думите им с това България прави поръчка за най-сериозния конкурс за кларинетисти в света.

" Конкурс от подобен сан не е юридически у нас и не приказвам единствено за кларинетен, а въобще за музикален, изясни проф. Сава Димитров, ръководител на организационния комитет и внук на създателя на кларинетната школа. Задачата ни несъмнено е амбициозна, само че не и нереалистична. Фактът, че престижи от международна големина се съгласиха да се ангажират с плана и да се включат в журито, е доказателство за това. Доверие ни гласоподава и водещият производител на кларинети в света, който ще даде като награди два модела от най-високия клас за спечелилите в две от категориите. А това в действителност е сбъдната фантазия за младите реализатори ".

Пет спортни категории ще има в надпреварата, съгласно възрастта на изпълнителите, като за всяка от тях има авансово разгласен правилник. Участие могат да вземат музиканти родени след 1 януари 1994 година с авансово записване.

" Очакванията ни като за първо издание е да имаме сериозен интерес от разнообразни страни, изключително от Балканите, разяснява проф. Димитров. Вярвам, че българската школа също ще има мощни представители. Намерението ни е състезанието да стане обичаен и да е на всеки две години ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР