Между 16 и 19 май в редица големи градове в

...
Между 16 и 19 май в редица големи градове в
Коментари Харесай

Турция: Отменят забрани за пътуване, отново карантина в градовете между 16 и 19 май

Между 16 и 19 май в редица огромни градове в Турция  отново ще бъде наложена възбрана за излизане от домовете.  Същевременно обаче беше вдигната възбрана за пътешестване от и до още 9 области в страната, заяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган в послание към нацията.

Националният празник на 19 май, вторник, ще бъде смесен с предходната събота и неделя. В първите два дни от възбраната за излизане от домовете в някои от най-големите градове в Турция обаче ще работят питателните магазини и пекарните, които ще правят и доставки по домовете. Решението беше обявено от турския президент след държавно съвещание.

Общо се анулира възбраната за пътешестване от и до 16 области, откакто през днешния ден тя отпадна за 9 области . По-рано блокадата беше снета от други 7 области. Турските управляващи в началото постановиха възбрана за пътешестване до 30. огромни общини, плюс област Зонгулдак, където има голям брой инфектирани с Covid-19.

Малко над 1100 са новите случаи на инфектирани с ковид през днешния ден в Турция, смъртните случаи са 55.  С тях общият брой на умрелите от Covid-19 доближи съвсем 3850. Общият брой на излекуваните е близо 96 000 души.

От през днешния ден още веднъж започнаха да работят комерсиалните центрове и фризьорските салони в страната -11 май е начало на първия стадий от проекта на управляващите за връщане към естествен темп на живот в четири стъпки. Той ще приключи с религиозния празник Рамазан-Байрам на 26 май.

Вторият интервал ще стартира от края на май и ще продължи до 31 август. По време на него ще бъдат възобновени съвсем всички услуги, в това число вътрешните и интернационалните полети.

Третият стадий ще продължи до 31 декември, а четвъртият ще стартира от 1 януари 2021 година

 

Същевременно  банковият регулатор в Турция подвигна възбраната, която наложи предходната седмица на три огромни непознати банки  да търгуват с турски лири. Банковият регулатор показва, че финансовите институции са изпълнили отговорностите си при търговия с лири и това е повода за повдигане на ограничаващата мярка.

Турция наложи 30-процентов спомагателен налог до 30 септември на редица вносни артикули.  След тази дата спомагателното облагане ще бъде 25 на 100. Сред стоките са злато и бижута, климатици, перални машини, турбокомпресори, железни телове, вериги и кабели, играчки, спортни артикули и други.

Турската баскетболна лига се приключва  и този сезон няма да бъде разгласен първенец, разгласи решението президентът на баскетболната федерация Хидайет Тюркоглу. Същото решение взе и управлението на турския волейбол.

По-рано просветителният министър Зия Селчук уточни, че  министерството на образованието има подготвеност да отвори учебните заведения в регионите с дребен брой инфектирани.  Той добави, че 1 юни оставя датата за отваряне на просветителните институции, към която се стремят.

 

БНР

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз. Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза.

Заглушиш ли последните сериозни гласове на дребното останали публицисти, ще чуеш първите гневни крясъци на улицата, а тя не е въоръжена с тефтерче и микрофон, не задава комфортни въпроси и не чака право на отговор от другата страна.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР