Между 13 и 17 май ще се проведе Зелена седмица

...
Между 13 и 17 май ще се проведе Зелена седмица
Коментари Харесай

Правилното прилагане на законите за защита на природата е предизвикателство за България

Между 13 и 17 май ще се организира " Зелена седмица на Европейски Съюз 2019 година ". По този мотив " Дневник " разгласява коментара на Кармену Вела, еврокомисар за околна среда, морско дело и риболовство. В него се показват някои моменти от прегледа на Европейската комисия на осъществяването на политиките за околната среда. Текстът е възложен извънредно на " Дневник ", заглавието и акцентите са на редакцията.

Изборите за европейски парламент наближават. По време на подготовката до 23-26 май един от главните въпроси, които хората разискват и който буди готовност е по какъв начин да защитим нашия климат и околна среда.

Защитата на околната среда е нещо, за което европейците считат, че Европейски Съюз се оправя добре, за което би трябвало да се прави повече и за чието осъществяване са нужни повече пълномощия.

За хората е ясно, че

законите не значат съвсем нищо, в случай че не се ползват –

напълно и заслужено.

Наскоро Европейската комисия одобри втория Преглед на осъществяването на политиките в региона на околната среда – ППИООС. Този обзор е предопределен да наложи това цялостно и заслужено използване.

Той показа резултата на двугодишна работа дружно с страните членки, крайния резултат от цикъл разбори, разговор и взаимна активност. Даде се обстоен, справедлив взор върху това, което работи в политиката, обвързвана с околната среда, както и за нещата, които към момента е належащо да бъдат направени.

Преглед на осъществяването на политиките за околната среда - отчет за България
В целия Европейски Съюз политиците, бизнесите и гражданското общество поддържат нашия апел за по-голяма резистентност. Ние сме постигнали огромен прогрес по отношение на по-кръгова стопанска система, при която произвеждаме неща, които могат да бъдат използвани наново, да бъдат поправени или рециклирани. Преди четири години, когато станах комисар, не имах вяра, че една амбициозна тактика върху пластмасата и възбраната върху използването на пластмасови произведения за еднократна приложимост може да бъде осъществима, и бях песимистичен, че бихме могли да го реализираме толкоз бързо, колкото успяхме. Трябваше да имам по-голямо доверие в нашите лични качества и във вашата поддръжка.

Но не всички наши политики имат толкоз добър резултат,

колкото биха могли да имат, заради което ние имаме потребност от този обзор. Той слага основите на по-добро осъществяване, посредством близко партньорство с държавите-членки. Ние свързваме управляващите на страните членки едни с други, с съответни резултати. През миналата година има 19 осъществени партньорски плана за продан на опит с включени всички страни членки, а тази година ще има още минимум 20 такива. България взе присъединяване в семинар за понижаване на излъчванията от битово отопление – огромен източник на замърсяване на въздуха.

При всяка страна има характерни достижения и специфични провокации. 28 държавни отчета, демонстрират къде напредъкът е добър и къде има място за усъвършенстване. Докладите включват характерните предпочитани дейности на всяка една страна, в това число България.

Повечето дейности са в области като качеството на въздуха и водата, ръководството на отпадъците и опазването на природата. Области, които значат най-вече за Вас.

Сред главните констатации, предварителната защита на генерирането на боклук остава значимо предизвикателство за всички страни членки. Девет страни са на път, а пет към този момент за постигнали задачата за 50% преработване до 2020 година, само че четиринадесет, в това число България, рискуват да не съумеят да ги реализиран. Все още в България

не съществува всеобхватна политическа стратегия за кръгова стопанска система

и ръководството на отпадъците продължава да бъде предизвикателство, макар че в България се генерират по-малко боклуци в съпоставяне със междинните стойности в Европейски Съюз.

По отношение на качеството на въздуха седемнадесет страни членки към момента се борят с висока централизация на азотен диоксид и петнадесет би трябвало да понижат излъчванията на фини прахови частици, както за РМ10, по този начин и за РМ2.5, с цел да покрият стандартите за качество на въздуха на Европейски Съюз. Замърсяването на въздуха е главен проблем в България, която остава измежду страните членки с най-висока смъртност, породена от замърсяване и най-висока степен на излагане на микрочастици в градските региони.

Повечето страни членки би трябвало да ускорят работата си за

завършването на мрежата " Натура 2000 "

и вярно да я управляват. Правилното използване на законите за отбрана на природата остава предизвикателство за България. Сред главните закани за биологичното многообразие са загубата на местообитания, вследствие на градско и инфраструктурно развиване. Лошото налагане на законите за запазване на природата, неефективното ръководство и незадоволителното финансиране са проблеми, които би трябвало да бъдат решени. Въпреки това България е постигнала забележителен прогрес в подпомагането на картографирането и оценяването на екосистемите и услугите, както и в оценяването и развиването на счетоводни системи за естествен капитал.

Две трети от нашите страни членки към момента имат проблеми с третирането на отпадните води от градовете. Необходими са по-големи вложения и този обзор демонстрира по какъв начин фондовете на Европейски Съюз подкрепят напъните за използването на политиките. Това се отнася и за качеството на водата като цяло. Към сегашния миг

едвам 26% от отпадните води от градовете в България се събират

и даже по-малък % предстои на вторична обработка.

ППИООС също преглежда ръководството и задава въпроси дали управляващите, свързани с околната среда, имат нужните запаси и умения и преглежда по какъв начин политиката за околната среда се интегрира в други секторни политики като селското стопанство, превоза и други.

Това е вторият път, в който вършим сходен обзор, и този път ние сме по-амбициозни, като за първи път покриваме и климатичните промени, промишлените излъчвания и химикали.

Ние направихме това по една доста елементарна причина: тези пропуски в метода, по който се ползват законите, са нездравословни за здравето на хората. Те пречат и на устойчивото икономическо развиване. Ние знаем, че това е по този начин, тъй като имаме ново проучване, което дава цена на тези пропуски.

То демонстрира, че цялостното приложение на европейското законодателството за околната среда би могло да спести към €55 милиарда за стопанската система на Европейски Съюз всяка година. Това включва разноските за здраве и директните разноски за околната среда, само че

не губим единствено пари:

всяка година повече от 400 000 души умират прибързано поради замърсяването на въздуха.

Именно това е главната задача на политиката за околната среда и това е повода, заради която ние се нуждаем от принадлежности, какъвто е този обзор.

Публикуването на резултатите е още една крачка от този цикъл. Ние се стремим към този продан, интегрираме противоположната връзка и скоро ще проведем европейска конференция, касаеща приложението на политиките за околната среда - " Зелена седмица на Европейски Съюз 2019 година " – от 13.05. до 17.05.

Държавният отчет за България се намира в атачмънта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР