Между 10 и 20% от хората по света страдат от

...
Между 10 и 20% от хората по света страдат от
Коментари Харесай

Лоши новини за страдащите от алергии: хипоалергенни котки и кучета не съществуват

Между 10 и 20% от хората по света страдат от алергии към котки и кучета и това е значителен брой хора, които не могат да се схващат с двата най-популярни типа домашни любимци. Изглежда, че казусът може да бъде решен благодарение на хипоалергенни породи кучета и котки, само че в действителност ли е по този начин?

Според Санда Кох, ветеринарен доктор и професор по дерматология в колежа по ветеринарна медицина към Университета на Минесота, котките и кучетата създават няколко алергенни протеина. Най-честите се намират в слюнката, мъртвите частици от кожата или пърхота. Хората, алергични към тези протеини, могат да изпитат разнообразни неприятни признаци, като кихане, сърбеж или кашлица.

„ Някои домашни любимци се смятат за хипоалергенни, което значи, че те евентуално няма да провокират алергична реакция, само че в някои случаи въпреки всичко могат “, споделя Кох.

Тези породи кучета включват голи териери, пудели, бишон фризи и шнауцери, а котките включват корниш рексове и безкосмести сфинксове. Смята се, че тези породи животни въобще нямат четина, само че тази специфичност може да няма никакво значение, пише Inverse.

Факт е, че кучетата могат да създават алергени в кръвта, простатната жлеза и аналните жлези, в това време котките създават алергени в мастните жлези на кожата, аналните жлези, кръвта и урината.

Алергените, открити в урината, са необикновен проблем, защото котките и кучетата, когато се подстригват, популяризират алергенни протеини в тялото си. Такива съединения могат да участват във въздуха в продължение на няколко седмици. Следователно, даже в случай че животното няма четина, то към момента може да аргументи алергии.

Като част от изследванията не е открита разлика в количеството алергени във въздуха на къщи с хипоалергенни кучета и елементарни. Учените също взеха проби от косми от 196 хипоалергенни кучета и 160 елементарни кучета, както и проби от прахуляк във въздуха в домовете. Резултатите демонстрират, че алергенът Can f 1, който се среща в множеството кучета, участва в съвсем всички проби от прахуляк и косми.

Друго изследване също проучва равнищата на Can f 1 в проби от прахуляк от домове с хипоалергенни и нехипоалергенни кучета. В този случай равнищата на алергени в къщите не се разграничават доста.

Малко изследване на 14 котки откри, че хипоалергенните котки в действителност отделят по-малко алерген Fel d 1 спрямо елементарните породи.

В същото време учените предизвестяват, че към момента няма научни доказателства, че хипоалергенните домашни любимци са в действителност ефикасни.

" Истината е, че всички домашни любимци с четина имат капацитет да провокират реакция при хора с алергии. Към днешна дата нито една порода не е научно потвърдена като " устойчива на алергии ", сподели ветеринарят.

Освен това, даже животните без косми могат да популяризират алергени посредством слюнката, кръвта и жлезите, а козината не е най-важният фактор.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР