Механизмът за разследване на главния прокурор влиза в парламентарната правна

...
Механизмът за разследване на главния прокурор влиза в парламентарната правна
Коментари Харесай

Марков: Законът Радев-Зарков да се хвърли в коша без да стига до НС! Върло противоконституционен е!

Механизмът за следствие на основния прокурор влиза в парламентарната правна комисия на първо четене през днешния ден.

 

Служебният министър на правораздаването Крум Зарков и неговият заместител Емил Дечев предлагат при данни за закононарушение основният прокурор и неговите заместници да бъдат разследвани от висш арбитър, избиран на инцидентен принцип.

 

За коментар потърсихме някогашния парламентарен арбитър и екс народен представител Георги Марков. 

 

" Законът Радев-Зарков да се хвърли в коша без да стига до разискване в Народното събрание! Върло противоконституционен е! ", безапелационен е Марков.

 

Ето какво още сподели той по проблема пред Епицентър.бг:

 

1. Не е работа на служебното държавно управление да се занимава със правосъдната промяна. Това следва изрично от Тълкувателно решение номер 20 от 1992 година на Конституционна съд. То е наложително.

 

Топ магистратите ясно като бял ден постановяват, че служебното държавно управление би трябвало да се занимава единствено с настояща управническа активност, тъй като е " по работа ". То не може да инициира трайно споразумяване на публични връзки, изключително когато касаят цяла власт - третата, правосъдната.

 

2. Това, че Радев се пробва да направи България де факто президентска република, не значи, че де юре сме станали такава и не трансформира служебния темперамент на кабинета " Донев ".

 

3. Работа на българските съдии по Конституция е да правораздават и вземат решение правни разногласия. Съдът е пълномощия, а не проверяващ орган. Фигурата на проверяващ висш арбитър може да се появи единствено посредством смяна на Конституцията. И то единствено от Велико народно събрание. Така е съгласно фамозното решение номер 3/2003 година на Конституционен съд, което съм подписал.

Няма по какъв начин със елементарен закон висш арбитър да проверява основен прокурор.

 

4. Президентът Радев има право на предложение за привикване на Велико народно събрание като за задачата изготви план за промени в главния закон. Никой не му пречи да направи такива, в това число за предварително освобождение на основния прокурор.

 

5. Няма спънки при, недай, Боже, осъществено закононарушение основният прокурор да бъде разследван от всеки прокурор. Това категорично одобри Конституционен съд във връзка идиотщината втори основен прокурор да проверява първия, а трети - втория. Решението е отпреди 2 години и е редно Радев да го знае.

 

5. Нито този президент, нито този парламент имат легитимност да взимат съществени решени за правосъдната власт. За партиите в Народното събрание са дали своят вот единствено 1/3 от гласоподавателите, а за Радев - скромните 1,5 милиона души, с милион и недостатък по-малко от гласувалите българи за президентите Желев, Стоянов и Първанов.

 

6. Непопълнените Конституционен съд и Висш съдебен съвет с изминал мандат, както и половин година президентско ръководство в парламентарна страна са ясна индикация, че сме в конституционна рецесия. Няма потребност да я задълбочаване! България така и така е на колене!

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР