Механизмът, който предлага правителството, свързан с предложението за актуализиране на

...
Механизмът, който предлага правителството, свързан с предложението за актуализиране на
Коментари Харесай

Предлаганото актуализиране на пенсиите - най-доброто и без вдигане на данъците

" Механизмът, който предлага държавното управление, обвързван с предлагането за актуализиране на пенсиите от 1 октомври, е допустимо най-хубавият. Той слага акцента върху годините изслужено време - коефициентът във формулата за пресмятане на пенсията, който до момента беше 1.20, в този момент става 1.35 ". Това сподели по Българска национална телевизия президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов.

По думите му ощетени от това предложение няма да има.

" Средствата в предлаганата промяна на бюджета ги имаше и до момента. Проблемът беше, че те не са в съответните разходни пера и с цел да се вършат разноски, се вършат счетоводни гимнастики ", акцентира Димитър Манолов.

По думите му, в случай че тази промяна мине през Народното събрание, нещата ще станат по-лесни и ще си отидат по местата.

" Заплахите за това по какъв начин ще се счупи стопанската система не се случиха. Нека имаме поради, че ще става дума за последното тримесечие на годината. За три месеца надали може да се чакат някакви доста тежки и съкрушителни земетресения, които хем тези калкулации да ги пратят далеко, хем запасите и буферите, които има към тях, да спрат да работят. Най-вероятно ще свърши работа и по остаряла традиция нещо ще остане ", сподели още Димитър Манолов.

Според икономиста и учител в Софийския университет " Св. Климент Охридски " и Васил Караиванов не се постанова да се подвигат налозите в околните години, с цел да се направи корекции на пенсиите у нас.

Ако се вдигнат налозите за бизнеса, те още веднъж ще са платят от потребителите и от пенсионерите. Дори в страни като Италия, където корпоративния налог е 30%, има толкоз доста данъчни облекчения за бизнеса, счита Караиванов.

" Пенсионната ни система и никоя друга не може да се промени сама. Ако се промени тя, би трябвало да се промени и данъчната " - споделя още Караиванов.

Според доцент Красен Станчев, създател на Института за пазарна стопанска система, най-хубавият вид е смяна на коефициента за стаж, защото той е по-справедлив и третира всички еднообразно. Най-голямо нарастване ще е на тези, които имат най-голяма пенсия.

" Това е легализиране на ограничения, взети предходната година. Те не бяха рационални тогава, защото в това време пенсионерите бяха тези, които нищо не губеха ", счита доцент Станчев.

Икономистът Юлиан Дойнов пък съобщи в ефира на Българска национална телевизия, че на база икономическото развиване на страната, можем напълно умерено да приказваме за преизчисляване на пенсиите, а пенсионната ни система е построена по най-хубавия пример в света.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР