Механизъм на инсулиновата резистентност: какво е важно да знаем, напомнят

...
Механизъм на инсулиновата резистентност: какво е важно да знаем, напомнят
Коментари Харесай

Механизъм на инсулиновата резистентност: какво е важно да знаем?

Механизъм на инсулиновата устойчивост: какво е значимо да знаем, припомнят лекари. В началния стадий захарният диабет не се усеща. Може да има такива двусмислени признаци, като сухота в устата, жадност, уязвимост. Но в бъдеще високата кръвна захар има гибелен резултат върху значими органи и системи – сърцето, очите, бъбреците, нервите и кръвоносните съдове. Как се развива инсулиновата устойчивост? Всъщност в 80% от случаите инсулиновата взаимозависимост може да бъде избегната.

Захарният диабет е група от метаболитни болести, характеризиращи се с извънредно високи равнища на захар (глюкоза) в кръвта заради нарушена секреция на хормона инсулин. При диабет вид 1 казусът е обвързван с панкреаса – в него липсват клетките, които дават отговор за секрецията на инсулин. Захарният диабет вид II (среща се в 80-85% от случаите) се основава на механизма на инсулинова устойчивост. Гестационният диабет се развива по време на бременност. Болните от диабет автоматизирано попадат в рисковата група за сърдечносъдови болести и са принудени коренно да трансформират метода си на живот, с цел да поддържат здравето си.

Захарният диабет се основава на механизма на инсулиновата устойчивост. Инсулинът е хормон, който се създава в панкреаса и е виновен за метаболизма на глюкозата в тялото. Именно глюкозата, която получаваме от храната, е главният източник на сила за клетките. Когато клетките са нечувствителни към инсулин, глюкозата се натрупва в кръвта и остатъкът също се трансформира в телесни мазнини. Глюкозата не навлиза в клетките и не обезпечава сила. Инсулиновата устойчивост (нечувствителността на клетките към инсулин) е отключващ фактор за развиването на диабет и затлъстяване: жизненоважните клетъчни системи на тялото страдат от енергиен недостиг и мазнините се натрупват по-бързо. Този хормонален дисбаланс би трябвало да бъде поправен: до момента в който се възвърне чувствителността на клетките към инсулин, равнищата на кръвната захар ще бъдат високи и всевъзможни ограничения за намаляване ще имат единствено дребен и краткотраен резултат.

 infomax-logo-50-15-HW

И по този начин, по какъв начин да намалите инсулиновата устойчивост?

Нормализирайте равнищата на витамин D и тестостерон, защото дефицитът на тези хормони играе основна роля в развиването на инсулинова устойчивост. Витамин D е нужен за вярното действие на инсулиновите рецептори, при неговата липса равнището на захарта е мъчно да се управлява даже с медикаменти. Възрастните пациенти с диабет и инсулинова устойчивост би трябвало да поправят половите хормони: естроген, прогестерон и тестостерон. Тъй като въпреки всичко приказваме за хормони, би трябвало да потърсите помощ от доктор.

Попълване на недостига на желязо. Планът за проучване на захарен диабет наложително включва премерване на равнищата на феритин. Включете антиоксиданти и Омега-3 в диетата си – те са от значително значение при лечението на инсулинова устойчивост и ще бъдат извънредно потребни за сърдечносъдовата система.

Ревизирайте диетата си, а точно изключете закуските и направете отмора сред храненията за 4-6 часа. Всяко хранене подтиква производството на инсулин, единствено в случай че се съблюдават интервалите, равнището му понижава и изгарянето на мазнини става допустимо. Високият инсулин покачва апетита, тъй че се пробвайте да пиете вода сред храненията. В краен случай, похапвайте семена или ядки.

Нормализиране на съня, нощна отмора от храна – най-малко 11-12 часа. Правете гладни дни 1-2 пъти седмично с едно хранене – закуска. През останалото време пийте вода, билкови чайове. При съществуване на болести на стомашно-чревния тракт е нужна консултация с доктор.

Увеличете физическата интензивност. Мускулите имат висока централизация на инсулинови рецептори. Следователно, в случай че има доста мускули и те са в добра форма, толкоз по-ниско е равнището на инсулина и инсулиновата устойчивост.

Ограничете бързите въглехидрати (сладки, нишестени храни) във вашата диета.

Обсъдете с вашия ендокринолог кои медикаменти са подобаващи за вас за понижаване на инсулиновата устойчивост.

Как да разберем, че въглехидратният метаболизъм е нарушен?

Лекарят може да сложи диагноза инсулинова устойчивост без лабораторни проучвания. Посочва се: наднормено тегло; хиперпигментация в подмишниците, перинеума, на лактите; голям брой кератоми, папиломи, фиброми, които се появяват с възрастта; съпътстващи диагнози: синдром на поликистозни яйчници, ендометриоза, хиперплазия на простатата, дислипидемия, артериална хипертония, репродуктивни нарушавания.

Но единствено лабораторната диагностика ще ви помогне да получите надеждни данни, с цел да можете да работите с тях, в случай че е належащо.

 

Оптимални индикатори за въглехидратния метаболизъм са: инсулин – не по-висок от 5.mkU / ml, глюкоза на гладно – 3,9-4,7 mmol / l, гликиран хемоглобин – не повече от 5%.

Увеличаването на тези индикатори, съчетано със затлъстяване, генетично влечение към захарен диабет, недостиг на витамин D и полови хормони, както и горните диагнози изискват квалифицирана здравна помощ.

Системата ABC е увещание за пациенти със захарен диабет:

A значи A1C (гликозилиран хемоглобин). Това е кръвен тест, който демонстрира вашите междинни равнища на глюкоза през последните няколко месеца. Целевото равнище е под 7%, само че в идеалния случай то би трябвало да е под 6. B е кръвното налягане. Ако имате диабет, управлението на кръвното ви налягане е също толкоз значимо, колкото и на кръвната захар. Високото кръвно налягане усилва риска от сърдечносъдови и бъбречни болести. Целевото равнище на кръвното е под 130/85 mmHg. С е холестерол. Високият холестерол е различен рисков фактор за съществени проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Целевото равнище на „ неприятния холестерол ” LDL е под 1,8 mmol/l.

Какво да извършите, тъй че знаците ABC да са естествени?

Важно е да се разбере, че казусът с диабета не може да бъде оставен самичък да се позволи. Компетентната лекарствена терапия може да бъде предписана единствено от доктор. Лечението постоянно е сложно – в допълнение към хипогликемичните медикаменти, значимо е пациентът да компенсира недостига на други помощни субстанции: витамин D, B12, Омега-3, желязо, магнезий, антиоксиданти, полови хормони (ако се следи тяхното намаляване). Понякога е нужна промяна на чревната микрофлора – всичко това усъвършенства чувствителността на клетките към инсулина при захарен диабет вид II.

Диета и метод на хранене при захарен диабет:

Елиминирайте глюкозата, фруктозата и лактозата от диетата. Това не значи, че пресните плодове би трябвало да бъдат изцяло изключени. При захарен диабет с инсулинова устойчивост допустимото равнище на фруктоза дневно е 10-20 грама. Включете задоволително протеини и здравословни мазнини в диетата си. При диабет кето диетата не е противопоказна, а даже оказва помощ.

Аеробни извършения

Основният принцип е редовността. Движението би трябвало да бъде най-малко 30-60 минути дневно, 150 мин. през седмицата. Не е належащо всеки ден да посещавате фитнес залата – задоволително е да ходите повече (10-12 хиляди стъпки), да се изкачвате по стълбите, да разхождате кучето.

Ако хипогликемичните медикаменти са неефективни, на пациент с диабет се предписва инсулин. Въпреки това, в случай че инсулиновата устойчивост не бъде отстранена, приложението на инсулин ще бъде неефективно и може да докара до несъразмерното му струпване и наддаване на тегло.

Механизмът на инсулиновата устойчивост се „ включва “ доста преди пациентът да бъде диагностициран с преддиабет или към този момент разрастващ се захарен диабет. Човек решително и правилно върви към това заболяване в продължение на 10-15 години. Много е мъчно да се лекува диабетът. Въпреки това, в случай че инсулиновата устойчивост бъде открита в точния момент и вярно поправена, това ще помогне да се избегне най-малко доживотната взаимозависимост от хипогликемични медикаменти и инсулин.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР