Медузите съществуват на Земята повече от 500 милиона години, но

...
Медузите съществуват на Земята повече от 500 милиона години, но
Коментари Харесай

Липсата на мозък не пречи на медузите да се учат

Медузите съществуват на Земята повече от 500 милиона години, само че постоянно са били считани за елементарни същества с лимитирани качества за учене, защото медузите нямат централизиран мозък и тялото им съдържа единствено хиляда нервни кафези. За съпоставяне, човешкият мозък съдържа 86 милиарда неврони.

Учени изследвали държанието на медузата Tripedalia Cysophora, живееща в мангровите блата на Карибите. Животните се ориентират в подводния лабиринт от корени благодарение на 24 очи, които разграничават контраста на околната среда. Оказало се, че медузите са способни да правят оценка контрастите към тях и да запомнят сполучливи и несполучливи маневри, повишавайки успеваемостта на придвижването си. Въпреки неналичието на мозък, медузите учат толкоз бързо, колкото плодовите мухи и мишките.

Резултатите от новите проучвания опонират на предходното научно схващане за това на какво са способни животните с елементарна нервна система. Ако учените съумеят да дефинират механизмите на образование на медузите, идната стъпка ще бъде да се види дали това се...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР