Медуза е единствената смъртна от трите чудовищни сестри, които получили

...
Медуза е единствената смъртна от трите чудовищни сестри, които получили
Коментари Харесай

Медуза Горгона

Медуза е единствената смъртна от трите чудовищни сестри, които получили в древногръцката митология общото наименование горгони. Според преданието те живеели на Запад, край крайбрежията на река Океан.

Медуза имала способността да трансформира в камък всеки, който посмеел да я огледа в очите. В „ Метаморфози ” на Овидий се споделя по какъв начин Персей е обезглавил Горгоната, като гледал отражението й в меден щит. От кръвта на Медуза се появил крилатият кон – Пегас.

Медуза Горгона е извънредно известна фигура в античното изкуство. Често изображението й може да се види върху черни коринтски вази, където тя е изобразена като жена със змии вместо коса и зъби на глиган. Тя била изобразявана и върху щитове. Известното платно на Караваджо, който я е нарисувал, също е с кръгла форма.

Горгоните са създания, родени от любовта на морските божества Кето и Форкия. Омир загатва единствено за една горгона, а Хесиод написа за трите сестри, чиито имена са Стено, Евриале и Медуза. Медуза е най-малката от трите и единствената смъртна.

 Медуза Горогона

Според легендата трите горгони били красиви морски девици. Медуза била харесана от бога на морето Посейдон, само че боговете на Олимп се ядосали, че Посейдон е харесал смъртна.

Щастливият смях на Медуза и нейната хубост събудили гнева на Атина и тя трансформирала нея и сестрите й в ужасни крилати чудовища, покрити с люспи, със змии вместо коса и големи жълти зъби като на глиган.

Трите сестри се скрили на далечен остров и хората не запомнили за хубостта им и се страхували от новия им тип. Всички очаквали героя, който ще избави света от отвратителната Медуза, която трансформира всичко в камък.

Появил се воин и това бил Персей, на който самата богиня Атина подарила меден щит. От морските нимфи героят получил незабележим шлем и крилати сандали.

След като отрязал главата на Медуза, Персей я дал на Атина, а тя подарила кръвта й на бога на лекуването Асклепий. Кръвта, която изтекла от лявата част на главата на горгоната, била отровна, само че кръвта, изтекла от дясната част на главата й била употребена от Асклепий за избавяне на хора.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР