Медночервената шуменска овца е порода, която се отглежда основно в

...
Медночервената шуменска овца е порода, която се отглежда основно в
Коментари Харесай

Медночервена шуменска овца

Медночервената шуменска овца е порода, която се отглежда главно в северните региони на страната ни. Учените са на мнение, че тя е селекция и е резултат от Цигая, а точно едно от най-старите породи овце у нас. Учените постоянно я преглеждат като комбинация сред медночервената и по този начин наречената карнобатска овца. Селекцията им е протичала и е прекосявала през разнообразни стадии през годините, като за това свидетелстват и техните чисто морфологични белези. В предишното те са били доста високо ценени, а точно по време на Освобождението на страната ни.

Името на породата произлиза от цвета на нейната вълна, като тя се отглежда главно в Разградска, Шуменска и Търговищка област. По отношение на руното си могат да бъдат разграничени на два вида, а точно кабарляви и на рудави. Първите се характеризират с това, че вълната им е смесена и полугруба, като техният цвят е много по-светъл и по тази причина се назовават още бозави. Вторите имат присъщия медночервен нюанс на вълната си, която е еднородна и много по-гъста. Медночервената шуменска овца се среща също по този начин и в региона на Добруджа, като благодарение на общите ограничения и опазването на породата, през днешния ден нейната популация доста нараства.

Характерното за медночервената шуменска овца е това, че лицето, краката и даже ушите са покрити с четина. Главата на породата е леко издължена, като също по този начин е продълговата и има руно до самото чело. Женските овце нямат рога, до момента в който мъжките имат. Първите са по този начин наречените овце, а другите се назовават кочове. Тялото на мъжките и женските медночервени шуменски овце е хармонично и плътно, а опашката им е със междинна дължина. Както при всички овце, по този начин и тези се отличават с късите си крайници и доста здрави копита. Възрастните женски представители на медночервените шуменски овце доближават на тегло към 40 кг, като мъжките даже до 60 кг. Млякото от овцете е доста маслено, а точно към 7%, като плодовитостта им също е доста висока и доближава до цели 130%.

Интересен факт е това, че когато се родят, медночервената шуменска овца може да е черна, кафява или тъмнокафява. Въпреки това към 5% от агънцата от тази порода се раждат бели, като след 3-я и месец вълната им придобива присъщия медночервен цвят. Месото от овцете на тази порода се цени доста, защото има отлични вкусови качества.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР