Медийни наблюдатели при ООН и ОССЕ направиха остри изявления по

...
Медийни наблюдатели при ООН и ОССЕ направиха остри изявления по
Коментари Харесай

Журналистите от „Джумхуриет“ остават в затвора, ООН и ОССЕ реагират остро


Медийни наблюдаващи при Организация на обединените нации и ОССЕ направиха остри изказвания във връзка решението на турския съд да остави публицистите и издателите на опозиционния ежедневник „ Джумхуриет “ в пандиза, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Те подчертаха, че свободата на словото и изразяването не е право, което може да се употребява съгласно прищевките на управляващите и още веднъж настояха за незабавното освобождение на затворените, както и за нуждата от смяна на управническите политики. Снощи съдът, който заседава в пандиза Силиври, взе решение да продължи наложената мярка за неотклонение „ задържане под стража “ за Акън Аталай, Мурат Сабунджу, Кадри Гюрсел, Ахмет Шък и Емре Ипер. Спешно и наложително в Турция би трябвало да бъде възобновена свободата на медиите и изразяването, обявиха представителят на ОССЕ Харлем Дизаер и специфичният докладчик при Организация на обединените нации Дейвид Кей.

Двамата медийни наблюдаващи са безапелационни, че натискът върху медиите и свободата на словото съставляват голяма опасност за репортерите и за журналистическата специалност в Турция. Според тях оставянето на публицистите зад решетките е в несъгласие освен с правилата на демокрацията, само че и с подписаните интернационалните договорености, за които Анкара очевидно е сляпа. Те подчертаха, че неведнъж са упорствали делата, заведени против публицисти и издатели на „ Джумхуриет “, да паднат и арестуваните да бъдат пуснати на независимост, като припомниха, че повече от 5 месеца те чакаха обвинителния акт в килиите. Дизаер и Кей приканиха за незабавни законови и политически промени, изключително във връзка с свободата на медиите и изразяването. Лидерът на опозиционната Републиканска национална партия Кемал Кълъчдароглу съобщи през днешния ден пред тв FOX, че още преди арестите в редакциите на „ Джумхуриет “ и „ Сьозджу “ е имало клюки за това, а когато запитал премиера Бинали Йълдъръм има ли нещо правилно, е получил изрично негативен отговор.

„ Възможно ли е да се твърди, че при 170 публицисти в пандиза в тази страна има народна власт? Тези хора са безусловно почтени. Вижте проверяващия публицист и публицист Ахмет Шък – още по времето на аферата „ Ергенекон “ написа книга и разобличи Фетхуллах Гюлен, само че тиражите й бяха конфискувани, а той отиде в пандиза. Сега още веднъж е зад решетките. Операциите против вестника бяха от дълго време планувани “, уточни Кълъчдароглу. От 7,5 до 43 години затвор за всяко от обвиняванията грозят публицистите, които месеци наред са в така наречен прелиминарен арест. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР